top image

הבטחה שלטונית

הבטחה שלטונית

הבטחה שלטונית (או “הבטחה מנהלית“) הנה הבטחה שניתנת לפרט או לציבור על-ידי גוף שלטוני, בכתב או בעל פה, אשר לה תיתכן השלכה משפטית מחייבת. שאלת תוקפה המשפטי של הבטחה זו עוסקת במתח שבין הצורך בהגנה על אינטרס ההסתמכות של הפרט לבין גמישות המדינה והרשויות הציבוריות לשנות מדיניות לפי צרכים משתנים. האם ניתן לאכוף הבטחה שניתנה על ידי גוף שלטוני? מה דינה של התחייבות שניתנה על-ידי רשות מנהלית כאשר היא חוזרת בה ממנה? שאלות אלו מעוררות סוגיה עקרונית וחשובה בדיני המשפט המנהלי: שאלת התוקף של הבטחה שלטונית.

מהי הבטחה שלטונית?

הבטחה שלטונית היא התחייבות חד-צדדית של רשות מנהלית, אשר נמסרה מתוך כוונה להקנות לה תוקף משפטי, והצד המקבל ראה בה התחייבות מחייבת. המדובר בהצהרות או התחייבויות מצד הרשות שנמסרו בכתב או בעל פה, אשר נתפסו כהבטחה מחייבת, ושעליה הסתמך האדם שכנגדה.

בעבר, המשפט המנהלי ראה בהבטחות אלה הצהרות מדיניות בלבד, דהיינו אמירות בלתי מחייבות. אולם עם השנים, השתרשה בפסיקה גישה פרגמטית ומאזנת, הרואה בהבטחה שלטונית, במקרים מסוימים, מקור לחובה משפטית כלפי האזרח. בשל סמכויותיהן הרחבות של רשויות המנהל והמעורבות השלטונית בחיי היומיום, מבחינתו של הפרט, ההסתמכות על הבטחתה של הרשות היא חיונית, שכן בכוחה להשפיע באופן משמעותי על מהלך חייו, ומתוך ההבנה שהרשות תעמוד מאחורי דיבורה בהיותה ״נאמן הציבור״. נקודת המפנה קיבלה ביטוי בפסק הדין בג”ץ 135/75 סאי-טקס קורפוריישן בע”מ נ’ שר המסחר והתעשייה, בו קבע בית המשפט העליון כי:

“הבטחה שניתנה על-ידי בעל שררה בגדר סמכותו החוקית, בכוונה שיהיה לה תוקף משפטי, והצד השני קיבל אותה ככזו – ההגינות הציבורית דורשת כי תקוים בפועל…”

התנאים להכרה בהבטחה שלטונית מחייבת

ההלכה הפסוקה היא כי לצורך הוכחת קיומה של הבטחה שלטונית, ההבטחה צריכה להיות ברורה וחד משמעית. על הטוען לה להוכיח כי ניתנה לו הבטחה מפורשת וברורה שאינה בגדר הצהרת כוונות גרידא. כדי שהבטחה שלטונית תזכה לתוקף משפטי, עליה לעמוד במספר תנאים מצטברים:

ההבטחה ניתנה על ידי בעל סמכות

ההבטחה חייבת להינתן על ידי נושא משרה שיש לו סמכות לתיתה. אם ההבטחה ניתנה על ידי עובד שלא מוסמך לכך, ייתכן שלא תיחשב מחייבת. לדוגמה, פקיד עירייה שהבטיח היתר בנייה בניגוד לדין – ההבטחה תיחשב כחסרת תוקף.

כוונה להקנות לה תוקף משפטי

יש להבחין בין הצהרת כוונות כללית לבין התחייבות קונקרטית. כדי שתיחשב הבטחה שלטונית מחייבת, יש להוכיח כוונה ברורה של הרשות להתחייב משפטית. במילים אחרות: לא כל הצהרה פומבית מהווה הבטחה מחייבת. נדרשת כוונה ברורה ליצור זכות משפטית – וזו נבחנת אובייקטיבית, לפי אופי ההתחייבות ונסיבותיה. בין יתר התנאים להוכחתה של הבטחה שלטונית-מינהלית, נדרש כי תוכן ה”הבטחה” שניתנה היה מפורש, ברור ומסוים, וכי גדריה אינם מוטלים בספק.

זאת ועוד, ככל שההבטחה ניתנת במסגרת מדיניות ציבורית רחבה (ולא פרטנית), כך ייטה בית המשפט לראות בה “הצהרת מדיניות” ולא הבטחה משפטית מחייבת.

יכולת למלא אחריה

לרשות המנהלית יש את היכולת המעשית והחוקית לקיים את ההבטחה.

היעדר שינוי נסיבות מהותי

מכוח ההלכה הפסוקה, גם אם התקיימו התנאים הקודמים, עדיין רשאית הרשות המנהלית להשתחרר מהתחייבותה על פי הבטחה שלטונית, ככל שזו ניתנה, אם צרכי הציבור מצדיקים זאת, ואם טענותיה לכך סבירים. כפי שפסק בג”ץ 585/01 קלכמן נ’ ראש המטה הכללי [פורסם בנבו] –

“בית המשפט לא יאכוף, דרך כלל, הבטחה מינהלית שניתנה על ידי גוף שלטוני שאינו מוסמך לתתה… אי אכיפת של הבטחה אשר ניתנה בחוסר סמכות נועדה להגן על אינטרס ציבורי מובהק- למנוע מצב שבו אדם בנושא בתפקיד ציבורי יוכל להבטיח את הישר בעיניו, והרשות הציבורית תחויב לעמוד מאחורי הבטחתו ותחויב לשאת בעולה של הבטחה זו. הכרה בתקפות הבטחה כזו, עלולה לקעקע את יסודות המינהל הציבורי ולשבש את מערכת הניהול הארגוניות והכספיות של המערכת הציבורית. הנזק העלול להיגרם לפרט מהיעדר אכיפה של התחייבות שניתנה תוך חריגה מסמכות, עשוי ברוב המקרים להיות קטן בהרבה מהנזק הרב העלול להיגרם מאכיפתה לאינטרס הציבורי הכללי…”.                     

במילים אחרות, אין לפרט זכות קנויה לכך שמדיניות כלשהי עליה הסתמך, התבסס וכלכל את צעדיו – תימשך. זאת על מנת לשמור את חופש הפעולה של הרשות המינהלית ולהבטיח כי הרשויות יוכלו להגיב להתפתחויות מבלי להיות כבולות למדיניוּת שאינה הולמת עוד את צרכי הציבור.

הסתמכות ושינוי מצב

בבג”ץ 5018/91 גדות תעשיות פטרוכימיה בע”מ נ. ממשלת ישראל ואח’, סיכמה כב’ השופטת ש’ נתניהו את ההלכה:

“… הבטחה מינהלית, שניתנה על ידי בעל סמכות לתתה, מתוך כוונה שיהיה לה תוקף משפטי מחייב – וכך הובנה על ידי מי שניתנה לו – ושהיא מפורטת די הצורך ובת ביצוע, עשויה להיות מקור עצמאי לחיובה של הרשות ועילה להתערבות בג”ץ לקיימה. זאת ללא קשר עם השתק עקב הסתמכות על ההבטחה ואף ללא שינוי המצב לרעה של מקבל ההבטחה…”.

כלומר, גם בהיעדר הסתמכות מעשית – עצם ההבטחה, כשהיא עומדת בתנאים הנדרשים, עשויה להקים חובה משפטית.

סיכום: הבטחות צריך לקיים – אבל לא בכל מחיר

הבטחה שלטונית היא ביטוי חשוב לעקרון ההגינות המינהלית, ולמחויבות השלטון כלפי הציבור. היא מגנה על ציפיות האזרח, תורמת לאמון הציבור ומחייבת ניהול אחראי וזהיר מצד הרשות. עם זאת, המשפט המנהלי מאפשר לרשויות גמישות מבוקרת, ומכפיף את תחולת ההבטחה לשיקולי סמכות, תום לב, אינטרס ציבורי ושינוי נסיבות.

ברמה המעשית, חשוב שכל רשות תבחן היטב כל מצג או הבטחה שהיא מוסרת, ותוודא שהתחייבויות ניתנות בסמכות, תוך שקיפות ובליווי משפטי. מאידך, על אזרחים ואנשי מקצוע לבדוק האם הבטחה שקיבלו עומדת בתנאים שנקבעו – לפני הסתמכות מהותית עליה.

משרד וולר ושות’, מתמחה במשפט מינהלי וציבורי, ומלווה רשויות מקומיות ולקוחות פרטיים בהתמודדות עם סוגיות של הבטחות שלטוניות, שינויי מדיניות, סמכות מנהלית ושיקול דעת שלטוני. אנו מחויבים לייצוג מדויק, מעמיק וערכי בעזרת עורך דין רשויות מקומיות – תוך שמירה על האיזון בין האינטרס הציבורי לבין ההגנה על זכויות הפרט.

שתפו עם חברים
צרו איתנו קשר

מאמרים נוספים

לייעוץ ומידע מלאו פרטים ונחזור אליכם

"*" אינדוקטור שדות חובה

או מלאו פרטים ונחזור אליכם