כאשר אדם מעוניין להבטיח כי רכושו יחולק לאחר פטירתו בהתאם לרצונותיו האישיים, ולא לפי מנגנוני ברירת המחדל של חוק הירושה, הדרך הנכונה לעשות זאת היא באמצעות עריכת צוואה תקינה ומחייבת. משרד וולר ושות’, בעל ניסיון של למעלה מ-40 שנה בתחום הצוואות והירושות, מעניק שירות אישי, מקצועי ומעמיק בעריכת צוואות, תוך ליווי צמוד והקפדה על כל פרט משפטי.
עריכת צוואה בצורה נכונה אינה מסתכמת בניסוח מילולי בלבד. זה אינו תהליך פשוט, טכני, סטנדרטי או קצר. זו אחת ההחלטות האישיות הקשות, המורכבות והרגישות ביותר. היא מסתכלת על העבר ומנסה לצפות את העתיד. זהו הליך רגיש שמטרתו להבטיח לא רק את מימוש רצון המוריש, אלא גם למנוע מחלוקות עתידיות בין היורשים. מדובר במסמכים משפטיים, האמורים לעמוד בהוראות חוק הירושה, ובכללים טכניים ונוקשים, ואמורים להשמיע את רצונו האחרון של המצווה, שלא ניתן לשמוע עוד את קולו, את עמדתו, את רצונותיו או את צרכיו, גם כשהמציאות משתנה. צוות עורכי הדין של המשרד מלווה את הלקוחות משלב האפיון הראשוני ועד לאישור והפקדה מסודרת של הצוואה, תוך מתן הסברים מפורטים על כל שלב בתהליך והמלצה על המסלול הנכון ביותר עבורם, בהתאם לנסיבות האישיות.
מהי צוואה ומדוע היא חיונית?
צוואה היא מסמך משפטי אישי, המאפשר לאדם בגיר, כשיר מבחינה נפשית ומשפטית, להביע את רצונו לגבי אופן חלוקת נכסיו, זכויותיו וחובותיו לאחר פטירתו. ללא צוואה, העיזבון יחולק לפי הוראות חוק הירושה, באופן שעשוי שלא לשקף את רצונותיו האמיתיים של הנפטר. צוואה מהווה מסמך מחייב, ולפיכך עריכת צוואה הנה אך ורק בהתאם לדרישות ולצורות שקבע המחוקק. ניתן לציין נכסים ספציפיים ולקבוע למי יועברו, להורות על חלוקת כספים או זכויות, למנות מנהל עיזבון, ואפילו לתת הנחיות לגבי הסדרי קבורה או המשך ניהול עסקים. המצווה רשאי גם להתנות תנאים לקבלת הירושה, כל עוד אלה אינם בלתי חוקיים או בלתי מוסריים.
מעבר למובן המשפטי, צוואה תקינה מאפשרת להשיג שקט נפשי הן למצווה והן לבני משפחתו, מתוך ידיעה שהעברת הרכוש תתבצע בצורה מסודרת, בהתאם לבחירותיו האישיות, תוך מזעור חשיפה למחלוקות, סכסוכים והליכים משפטיים מיותרים. מחקרים מראים כי כ-30% מהסכסוכים המשפחתיים על עיזבונות מקורם בהיעדר צוואה או בניסוח לקוי שלה.
דיני הצוואות והירושה בישראל מוסדרים בחוק הירושה, תשכ”ה – 1965, המהווה את המסגרת המשפטית המקיפה להסדרת ענייני הורשה וחלוקת רכוש לאחר פטירת אדם. החוק, על תיקוניו השונים לאורך השנים, מגדיר את האופנים השונים בהם ניתן לערוך צוואה, את התנאים לתקפותה, ואת הדרכים בהן ניתן לממש את רצונו האחרון של המנוח.
היתרונות בעריכת צוואה מקצועית
עריכת צוואה באמצעות עורך דין מנוסה מאפשרת להתאים את המסמך לצרכים אישיים ייחודיים: למשל קביעת הוראות ספציפיות להבטחת זכויות בן/בת זוג שניים, שמירה על זכויות קטינים, טיפול בנכסים עסקיים, חלוקה מדורגת של נכסים לאורך שנים, מינוי מנהל לעיזבון, ועוד. בנוסף, עריכת צוואה מקצועית מסייעת להבטיח את עמידות המסמך בפני ניסיונות ערעור עתידיים. עורך דין מיומן יוודא שהצוואה נערכת באופן העומד בדרישות הדין, בליווי מסמכים תומכים ובאופן שמצמצם טענות פוטנציאליות של כפייה, השפעה בלתי הוגנת, או חוסר כשירות.
למה כדאי לערוך צוואה?
לצוואה יש חשיבות מכרעת לחלוקת הרכוש לאחר הפטירה, מכיוון שהיא מבטיחה את חלוקת הנכסים לפי רצון המצווה, והיא אינה כפופה להוראות החוק. בהיעדר צוואה תקפה, קובע החוק סדר ירושה על פי דין, המבוסס על קרבה משפחתית למוריש. במילים אחרות, ללא צוואה, הרכוש (העיזבון) כפוף להוראות חוק שונות, התערבות בתי המשפט, ואף לדין הזר.
בנוסף, צוואה שנכתבת כנדרש, מפחיתה את הסיכון למחלוקות בין בני משפחה או בעסק. הדבר יכול לסייע במניעת סכסוכים פוטנציאליים ומאבקים משפטיים שעלולים להיווצר כאשר אין הוראה ברורה כיצד לחלק את רכוש המנוח. צוואה מאפשרת למנות מנהל עיזבון שיהיה אחראי על ניהול הרכוש וידאג למימוש רצונותיך. במקרה של ילדים קטינים, אנשים בעלי מוגבלויות, רכוש רב, סכסוכים משפטיים, פשיטות רגל וכיוצ”ב, זהו הפתרון המיטבי.
סוגי צוואות
נכון להיום, החוק הישראלי מכיר ב-4 סוגי צוואות בלבד, כאשר לכל אחד מהם דרישות צורניות ומהותיות ייחודיות. לכל סוג יתרונות וחסרונות משלו, והבחירה ביניהם תלויה בנסיבות האישיות של כל אדם. נפרט:
- צוואה בכתב יד. נכתבת במלואה בכתב ידו של המצווה, נושאת תאריך כתוב בכתב ידו, וחתומה על ידו. צוואה זו מתאפיינת בפשטותה ובאפשרות לערוך אותה באופן עצמאי, ללא נוכחות עדים או גורמים חיצוניים.
- צוואה בעדים. נערכת בכתב, חתומה בידי המצווה בפני שני עדים לאחר שהצהיר בפניהם כי זו צוואתו, כאשר העדים מאשרים באותו מעמד בחתימת ידם כי המצווה הצהיר וחתם בפניהם.
- צוואה בפני רשות. זו נערכת בפני שופט, רשם של בית משפט, רשם לענייני ירושה, דיין בבית דין דתי או בפני נוטריון. המצווה מצהיר בעל פה או מוסר בכתב את צוואתו בפני הרשות, והיא נרשמת בידי הרשות, קוראת אותה בפני המצווה, והמצווה מצהיר שזו צוואתו. בהקשר זה, הצוואה הנוטריונית מציעה יתרונות משמעותיים על פני צוואות אחרות.
- צוואה בעל-פה. מוגבלת למצבים בהם אדם רואה את עצמו, בנסיבות המצדיקות זאת, מול פני המוות, והוא מוסר דברי צוואתו בעל פה בפני שני עדים השומעים את לשונו.
האם צוואה ניתנת לשינוי?
כל עוד המצווה כשיר משפטית, ניתן לשנות או לבטל צוואה קיימת בכל עת על ידי עריכת צוואה חדשה. קראו כאן בהרחבה בנושא עדכון צוואה.
כשרות לצוות ופגמים ברצון המצווה
אחת הסוגיות המרכזית נוגעת לכשרותו המשפטית של המצווה, בעת עריכת הצוואה. החוק קובע כי כל אדם כשר לצוות, ובלבד שהוא בגיר (מעל גיל 18), ובעת עריכת הצוואה היה בדעה צלולה, מבין את משמעות מעשיו ואינו נתון להשפעה בלתי הוגנת. שאלת הכשרות המשפטית מתעוררת לעיתים קרובות בהקשר של מצווים מבוגרים או חולים, כאשר עולה חשש לפגיעה ביכולתם הקוגניטיבית או לניצול חולשתם על ידי גורמים מעוניינים. בית המשפט העליון התווה בפסיקתו מבחנים לבחינת כשרותו של מצווה, במטרה להבטיח כי היא משקפת את רצונו האמיתי והחופשי. בין היתר, קבע בית המשפט כי על המצווה להבין את משמעות הפעולה, להכיר את היקף רכושו ואת זהות היורשים הפוטנציאליים, ולהיות מסוגל לגבש החלטה עצמאית בנוגע לחלוקת רכושו.
השפעה בלתי הוגנת ועילות לפסילת צוואה
סוגיה נוספת המעסיקה רבות את בתי המשפט היא שאלת ההשפעה הבלתי הוגנת על המצווה. השפעה בלתי הוגנת מתרחשת כאשר אדם מנצל את מעמדו או השפעתו על המצווה כדי להניעו לערוך צוואה שאינה משקפת את רצונו האמיתי. הפסיקה פיתחה מבחנים לזיהוי השפעה בלתי הוגנת, הכוללים בחינת התלות בין המצווה לבין הנהנה מהצוואה, מידת הבידוד של המצווה מסביבתו הטבעית, והאם תוכן הצוואה סוטה באופן קיצוני מהציפיות הטבעיות של הסובבים את המצווה. בנוסף להשפעה בלתי הוגנת, החוק מונה עילות נוספות לפסילת צוואה, ובהן טעות, תרמית, אונס או איום.
הלכת “החוטים השזורים”
הלכת החוטים השזורים, אותה קבע בית המשט העליון (ע”מ 4459/14 פלונית נ’ פלוני), מהווה נקודת מפנה משמעותית בדיני הירושה בישראל. הלכה זו מאפשרת לבית המשפט לפסול צוואה לא רק על בסיס עילה אחת מוצקה, אלא גם כאשר קיימת הצטברות של נסיבות שונות, שכל אחת מהן לבדה אינה מספיקה לפסילה, אך יחדיו יוצרות תמונה כוללת המצביעה על פגם ברצון החופשי של המצווה. בית המשפט העליון פסק כי “חוטים שונים של עילות שונות – הגם שלא היה בכוחם לבסס עילה עצמאית – יכולים להישזר יחד… ההשפעה הבלתי הוגנת העולה עד כדי שלילת הבחירה החופשית של המצווה הינה מבחן דינאמי ורחב כקשת החיים“. משמעות הדבר היא שבית המשפט בוחן את מכלול הנסיבות והראיות. גם אם כל אחת מהן בנפרד אינה מספיקה, יחדיו הן מצביעות על כך שהצוואה אינה משקפת את רצונו החופשי והאמיתי של המצווה.
לדוגמה –
- תלות פיזית או נפשית: כאשר המצווה היה במצב של תלות באדם מסוים, מה שעלול להשפיע על חופש הבחירה שלו.
- מעורבות בעריכת הצוואה: כאשר הנהנה מהצוואה היה מעורב באופן ישיר בעריכתה, מה שמעורר חשש להשפעה בלתי הוגנת.
- שינויים פתאומיים בצוואות קודמות: כאשר ישנם שינויים בלתי מוסברים בצוואות קודמות, או שלא בהתאם לידוע למשפחה, במיוחד אם הם מיטיבים עם אדם מסוים באופן חריג.
- מצב רפואי או קוגניטיבי: כאשר המצווה היה במצב רפואי או נפשי, קבוע או זמני, שעלול להשפיע על שיקול דעתו בעת עריכת הצוואה.
פרשנות צוואה וקיום רצון המצווה
עקרון היסוד בפרשנות צוואה הוא מימוש רצונו האמיתי של המצווה. בית המשפט העליון קבע כי יש לפרש באופן המקיים את כוונת המצווה כפי שהיא משתמעת מהתוכן, ובמידת הצורך מהנסיבות החיצוניות. כאשר לשון הצוואה ברורה וחד-משמעית, היא תכריע. אולם, כאשר קיימת עמימות או אי-בהירות, רשאי בית המשפט להיעזר בראיות חיצוניות כדי לעמוד על כוונת המצווה. גם כאן, פיתחה הפסיקה כלים פרשניים שונים להתמודדות עם מצבים של עמימות. למשל, כאשר קיימת סתירה בין הוראות שונות, יש להעדיף פרשנות המקיימת את כולן, אם הדבר אפשרי. במקרה של הוראה בלתי חוקית או בלתי מוסרית, ניתן לבטל רק אותה הוראה ולקיים את שאר הוראות הצוואה, אם הן עומדות בפני עצמן.
תהליך כתיבת צוואה עם עו”ד
מתחילים, בראש ובראשונה, בהקשבה ללקוח: הקשבה לסיפור החיים, למסע האישי, לסיפור המשפחתי, להצלחות, לכשלונות, לחששות ולפחדים. אנו מתמקדים יחדיו בבירור הרצונות המדויקים, בהעלאת תרחישים שונים. מנסים לדייק רצונות, העדפות ובחירות. לאחר מכן, אנו מתמקדים בבירור הצרכים, במיפוי מעגלי הקרבה המשפחתיים, בסטטוס האישי והמשפחתי של הילדים, יחסי הכוחות המשפחתיים. אנו שמים לב למקום המגורים של היורשים העתידיים, עיסוקם, השכלתם ויכולותיהם, צרכים מיוחדים של היורשים, סכומים או תמיכות שקיבלו בחיי המוריש, “טבלאות צדק” שנערכו במהלך השנים, ועוד. לאחר שלב זה, ממשיכים בבדיקת הנכסים הרשומים והבלתי רשומים, התחייבויות, אמדנים והערכת שווי.
את כל התהליך הזה, מעלים עורך הדין והלקוח, יחדיו, על הכתב. אנו משרטטים את מעגלי הקרבה, יורשים וצאצאיהם. אנו רושמים בבירור את הנכסים וההתחייבויות, ומשרטטים תרחישים אפשריים, תהליכי זרימה ופתרונות רצויים. באופן זה, מתחדדות הדילמות: מה יקרה אם אחד מהיורשים לא יהיה בחיים, לא יהיה כשיר, או יתגרש? המשך פעילות העסק המשפחתי? מה יקרה אם בן הזוג שנותר, יתחתן בשנית? מה יקרה אם בן הזוג הנותר, יעניק במתנה את הנכסים המשותפים? כיצד מכסים על חובות, ככל שקיימים? מה יקרה עם דירת המגורים, ככל שנלקחה “משכנתא הפוכה“? ועוד סיטואציות ותרחישים שונים.
ההצלחה בתהליך עריכת צוואה או ייפוי כח מתמשך, טמונה ביכולת לגרום ללקוחות לברר ולשקול את צרכיהם ורצונותיהם. בכל המקרים, לאחר פגישת העבודה הראשונה עם הלקוח, מתחדדות אצל הלקוח נקודות או שאלות מסוימות. רק לאחר מכן, כשהדברים מתבהרים, ניתן לגשת יחדיו לעריכת המסמך המשפטי, בצורה שקולה ונאותה. ידע משפטי, מקיף ככל שיהיה, לא יועיל, אם הלקוח ועורך הדין, לא הצליחו לברר לעומק את צרכי הלקוח ורצונותיו.
צוואה מהאינטרנט
בשיטוט באתרי אינטרנט שונים, נדמה כי כתיבת צוואה היא קלה ופשוטה ביותר. נוסח כמעט מוכן: פשוט להוריד קובץ למחשב האישי, להקליד שם, כתובת ומספר תעודת זהות, וזהו. בתקופת הקורונה, הגשת צוואות אף הפכה להיות מקוונת, כמעט “שגר ושכח”. גישה אחרת היא לבחור עורך דין (מבין עשרות אלפי עורכי הדין בישראל) להכנת צוואה, להכתיב לו את רצונך, וכל שנותר לעורך הדין לעשות הוא לאמת את כשרות המצווה ואת כשרות הצוואה. האם כך יראה רצונך האחרון? כך תוכל להבטיח שהיורשים שלך יקבלו את החלק שרצית להוריש להם? כך תמנע עימותים וסכסוכים משפחתיים? האם כך צריך להגן ולהיטיב עם יקיריך?
למה לבחור בנו? ניסיון עשיר של 40 שנה בהתאמת צוואות לצרכי כל לקוח
במהלך למעלה מ-40 שנות עריכת דין, ערך וליווה עו”ד פנחס וולר, אלפי לקוחות, שהכינו וערכו צוואות, ייפוי כח מתמשך, ירושות ועזבונות, ושמש כמנהל עזבון, לבקשת המצווים או במינוי מטעם בתי המשפט. עו”ד פנחס וולר נתן עדויות ותצהירים במאות תיקים, אימת מסמכים ותעודות, נוכח וסייע למצווים וליורשים. כעורך דין וכנוטריון המתמחה בתחום, אשמח לסייע גם לכם. צרו קשר, כבר עכשיו.