וועדה שגיבש משרד הפנים, שעניינה ביזור סמכויות לרשויות המקומיות, עשויה להיות אחת המהפכות החשובות ביותר בשנים האחרונות. סוגיית ביזור הסמכויות נמצאת עשרות שנים בשיח בין השלטון המרכזי, לבין השלטון המקומי. בשנים האחרונות, ובייחוד בעת הקורונה, הוכיח השלטון המקומי חוסן ועוצמות, בהתמודדות עם אתגרים מורכבים ברמה הלאומית. צעד מתבקש הוא העברת סמכויות ממשרדי הממשלה, לשלטון המקומי.
יצירת מדד ביזור
החלטת הממשלה מס‘ 675 מיום 2021.11.21 הטילה על ועדה בין-משרדית בהובלת משרד רה“מ ומשרד הפנים, ובהשתתפות 15 משרדי ממשלה נוספים, לבחון את נושא ביזור סמכויות לרשויות המקומיות, והפחתת רגולציה עודפת. במסגרת גיבוש ההמלצות לביזור סמכויות לשלטון המקומי, הוחלט על יצירת מדד ביזור (שיחליף את מדדי הרשויות האיתנות והיציבות), ויגדיר תנאי סף לכניסה לרשימת הרשויות שיזכו לביזור, וכן ניקוד מצטבר לדירוג בין הרמות השונות. המדד יתמרץ את שיפור ההתנהלות של הרשויות המקומיות בפרמטרים של ניהול תקין וניהול פיננסי. ההמלצות מתייחסות ל- 12 סמכויות בתחום השלטון המקומי אשר יבוזרו, חלקן לכלל הרשויות וחלקן באופן דיפרנציאלי על פי מדד הביזור.
נושאים מומלצים לביזור
- שינוי צו הארנונה: דהיינו, קביעת גובה תשלום הארנונה מראש, בתוך טווח, עבור כל רשות מקומית.
- אישורי תקציב לרשויות המקומיות.
- מתן זיכיון ומונופולין.
- מתן היתר להתקשרות ארוכת טווח.
- אישור חוקי עזר של הרשות המקומית.
- לקיחת אשראי והלוואות על ידי הרשות המקומית.
- אישור תב“ר לרשות המקומית.
- גמישות ניהולית ותקציבית בבתיה“ס וברשויות המקומיות, בתחום החינוך.
- גמישות בתקציבים ותכניות של המחלקות לשירותים חברתיים.
- הרחבת סמכויות אכיפה לפקחים עירוניים, בתחום התחבורה.
- ייעול תהליכים בנושא מוסדות ציבור, למול משרד הבינוי והשיכון.
- מתן סמכויות לבעלי תפקידים עיקריים (קב“טים) באירועי חירום לשם הצלת חיים בשטחי הרשויות המקומיות.
- ועוד.
משמעויות הביזור לרשויות המקומיות
ראשית, שינויים אלה מצריכים החלטת ממשלה, תיקוני חקיקה ראשית וחקיקת משנה – כך שהדרך עוד ארוכה. בנוסף, ייערכו שינויים ויעלו התנגדויות, בין היתר לאור דרישת אפשריות של משרד המשפטים (ואף של נבחרי הציבור) בחיזוק מעמדם של “שומרי הסף” ברשויות, טרם ביצוע מהלכים אלה. שלישית, שינויים אלה, ככל שייושמו, מיטיבים עם הרשויות החזקות, ומפחיתים רגולציה מיותרת. אולם באשר לרשויות המוחלשות, כלל לא בטוח שצעדים לביזור סמכויות, יגרמו להן להתקדם. רק קביעת חזון, תהליכי עבודה מוסדרים, ושיפור יכולות ביצוע, ברשות עצמה – יבטיחו את ההתקדמות. לליווי משפטי וניהולי, צרו קשר עם עורך דין רשויות מקומיות. משרד וולר ושות’.