top image

חובת התקנת פאנלים סולאריים בבניינים חדשים

פאנל סולארי על גג בניין משותף, מערכות סולאריות בבתים משותפים

המועצה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה ביום 6/8/2024, תיקון לתקנות התכנון והבניה, לפיהן כל בניין חדש שאינו למגורים וכל בית מגורים צמוד קרקע חדש יחויבו בהתקנת מערכות סולאריות (PV) לייצור אנרגיה מתחדשת. התקנות החדשות שקידמו משרד האנרגיה והתשתיות, המשרד להגנת הסביבה, מינהל התכנון ורשות החשמל, קובעות כי כל בניין חדש שאינו למגורים (כלומר מבני ציבור, תעשייה ומסחר), אשר שטח הגג שלו עולה על 250 מ”ר, יהיה חייב להקים מתקן לייצור אנרגיה מתחדשת. בנוסף לכך, גם בנייה חדשה צמודת קרקע למגורים, ששטח הגג שלה 100 מ”ר, התקנות מחייבות הקמת מתקן פוטו־וולטאי בהיקף מינימלי של 5 קילו־וואט. על משמעויות השינוי הרגולטורי ועל מערכות סולאריות בבתים משותפים, קראו כאן.

 

חלק מהבתים המשותפים אינם מתאימים בשל שטח גג קטן מידי, מכדי שזה יהיה משתלם כלכלית.  אתגרים טכניים אחרים הם אתגרים בגישה לגג, מערכות קיימות בגג (מזגנים, צ’ילרים, דוודי שמש וכו’), הצללות מבניינים קרובים, צורך בהגדלת לוחות חשמל, צורך בתיקון מקדים לגג (נזילות), וכו’.

אתגרים כלכליים

לקיחת הלוואה לצורך רכישה והתקנה של מערכת סולארית, מחייבת הסכמה של בעלי הדירות. אלא שעל פי רוב, לא ניתן לקחת הלוואה כבניין, על בעלי הדירות להוציא מכיסם לצורך הקמת המערכת: בעלי הדירות אינם מעוניינים להוציא כסף בהווה עבור תשואה עתידית או עבור מטרה משותפת. בנוסף לכך, מכירת דירה, קיומם של שוכרים, משנה את תמהיל בעלי הדירות, ומחזק את ההיסוס בביצוע השקעות לטווח ארוך.

אתגרים רגולטוריים

בבית פרטי, כידוע, אין צורך בהסדרה למול השכנים. אולם בבתים משותפים (שהם רובם של הבתים בישראל), יש צורך בהסכמה ובשיתוף פעולה עם יתר בעלי הדירות. אם כי תיקון 34 הפחית את הרוב הנדרש לכדי 66% מקרב בעלי הדירות, עדיין יש צורך בשיתוף פעולה שוטף של הדיירים, בשלב ההקמה ובשלב התפעול. כך לדוגמה, קיים קושי להחליט בין ההצעות והמודלים השונים למימון, יכולת כפיית מימוש ההחלטה על דיירים סרבנים, ועוד.

 

 

האם מערכת סולארית מאפשרת שימוש בזמן הפסקת חשמל

לא. רובם המוחלט של המערבות הסולאריות שהותקנו בישראל, חסרות ערך בשעת הפסקת חשמל. צריכת חשמל ממתקן ייצור סולארי בזמן הפסקת חשמל אפשרית באמצעות התקנה של 3 רכיבים.

  • מחלף (ממיר) היברידי.
  • רכיב שיבטיח ניתוק מוחלט מרשת החשמל.
  • מערכת אגירה ביתית. עלות הסוללות עומדת, נכון להיום, על עשרות אלפי ש”ח.

הוספת ממיר היברידי למערכות סולאריות

ישנן שלוש אפשרויות להוספת ממיר היברידי למערכות לעצמאות באנרגיה, שכל אחת מהן מספקת הגנה מפני הפסקות חשמל ברמה שונה:

  1. ממיר היברידי במתקן סולארי משולב אגירה: התקנת ממיר היברידי במתקן סולארי משולב אגירה הינה הכרחית. מערכת זו מספקת את הפתרון המיטבי לעצמאות באנרגיה בחירום ומאפשרת רווח כלכלי לבעלי המערכת בשגרה. הממיר ההיברידי יאפשר את הפעולה הכפולה – המערכת תייצר חשמל המוזרם לרשת במהלך היום, במקביל לטעינת הסוללה שתזרים חשמל לרשת בשעות החשיכה. מערכת זו תספק רווח כלכלי אופטימלי לבעליה באמצעות תעריפים אטרקטיביים על ייצור החשמל ביום, ותוספת תעריפית על אספקת החשמל בערב. במקרה של שיבושים באספקת החשמל, הממיר ההיברידי יאפשר את רציפות הזרמת החשמל למקור הצריכה בשעות היום, ובשעות הלילה מהמתקן הסולארי ומהאגירה. במערכת זו, בה יש ממיר היברידי, מתקן סולארי ומתקן אגירה בגודל שמתאים לצרכי המבנה, יש חובה גם להתקין מפסק מתאים שיוכל לנתק את המערכת מרשת החשמל בחירום על מנת למנוע התחשמלות.
  2. הוספת ממיר היברידי הכולל אגירה תפעולית-מינימלית במתקן סולארי עצמאי: כדי להפוך מתקן סולארי קיים או חדש למערכת עצמאית באנרגיה, יש להתקין ממיר היברידי הכולל אגירה תפעולית-מינימלית. בשגרה, הממיר ההיברידי הכולל אגירה תפעולית-מינימלית יאפשר למתקן הסולארי העצמאי להזרים חשמל לרשת בשעות השמש ולייצר הכנסה בטוחה וקבועה בתעריפים אטרקטיביים לבעלי המתקן. בחירום, הממיר ההיברידי יאפשר הזרמת חשמל מהמתקן הסולארי ישירות לצרכן החשמל בשעות בהן השמש זורחת והמתקן הסולארי פעיל. האגירה תפעולית-המינימלית הכרחית לייצוב התדר בעבור הפעילות של הממיר ההיברידי ולכן גם היא הכרחית. גם באפשרות זו יש חובה להתקין מפסק מתאים, אשר ינתק את המערכת מרשת החשמל במקרה של שיבושים באספקת החשמל כדי למנוע התחשמלות. במקרים בהם כבר קיים מתקן סולארי על המבנה, כל שצריך לעשות הוא להחליף את הממיר הקיים לממיר היברידי הכולל אגירה תפעולית-מינימלית.
  3. ממיר היברידי במתקן סולארי עצמאי כהכנה עתידית למערכת עצמאית באנרגיה: משרד האנרגיה והתשתיות מעודד בעלי מתקנים סולאריים חדשים וקיימים, שמסיבות שונות לא כוללים עדיין מתקני אגירה, להתקין ממיר היברידי כהכנה עתידית להפיכת מתקנים אלו למערכות עצמאיות באנרגיה. במקרה כזה, בשגרה – המתקן הסולארי יזרים חשמל לרשת וייצר הכנסה לבעלי המתקן. אולם, ללא אגירה, המתקן לא יוכל להזרים חשמל למבנה בחירום. עם זאת, החלפת הממיר לממיר היברידי במתקן סולארי קיים או הוספת ממיר היברידי למתקן סולארי חדש, יכינו את המתקן לשימוש כמערכת עצמאית באנרגיה בעתיד, לכשיתווסף מתקן אגירה למערכת.

 

מיקרו-גריד

מיקרו גריד (Microgrid) היא מערכת חשמל מקומית, מבוזרת, המורכבת ממקורות ייצור אנרגיה מקומיים, מערכות אגירה, ועומסים (צרכני חשמל) הניתנים לשליטה. מערכת זו מסוגלת לפעול הן במצב מחובר לרשת החשמל הארצית והן במצב מנותק ממנה (מצב אי). היכולת לעבור בין שני מצבים אלה מקנה למיקרו גריד גמישות רבה ויתרונות משמעותיים מבחינת אמינות אספקת החשמל ויעילות אנרגטית. בעתיד, ייתכן שהתקנת מערכות סולאריות על גבי גגות מבנים, יחד עם מערכות אגירה ומערכות ניהול מתקדמות, ובכפוף לרגולציה מתאימה, עשויה לאפשר יצירת מיקרו גריד לבניין ולסביבתו. אולם, הדרך לכך עוד ארוכה.

 

משרד עורכי דין וולר ושות’ מעניק ליווי וייעוץ משפטי, לרשויות מקומיות, יזמים, תאגידים עירוניים, חברות מסחריות, בתחומים המוניציפאליים, דיני איכות הסביבה, דיני המקרקעין ותחום התכנן והבניה. לכל שאלה, צרו קשר.

שתפו עם חברים
צרו איתנו קשר

מאמרים נוספים

לייעוץ ומידע מלאו פרטים ונחזור אליכם

"*" אינדוקטור שדות חובה

או מלאו פרטים ונחזור אליכם