תחום הצוואות והירושות טומן בחובו מורכבות רבה, ונוגע בפנים רגישים של יחסים משפחתיים. אחד האתגרים המשפטיים בתחום זה הוא מניעת זיוף צוואה. הזיוף יכול להתבצע במגוון צורות: החל משינוי סעיפים, ועד כתיבת צוואה חדשה תוך זיוף חתימת המצווה. לעיתים קרובות, ניתן גם להיתקל בצוואות שבהן בוצע שינוי מהותי על ידי “החדרת סעיפים” או הוספת נספחים מאוחרים, ללא ידיעת המצווה. לתמיכה בזיוף מצטרפים “עדים”, המוכנים לתת כל עדות או תצהיר בפני בית המשפט, כי הצוואה אמיתית ואותנטית. בשנים האחרונות קיימים גם איומים חדשים יותר, כמו זיוף באמצעות טכנולוגיות הדפסה מתקדמות או אפילו שימוש בכלים דיגיטליים לייצור חתימה מזויפת. לפיכך, ישנה חשיבות יתרה להבטחת אמינות הצוואה ושמירה על כשרותה. על 10 הכללים והאמצעים לצמצום סיכונים לזיוף צוואה.
מבנה הצוואות בדין הישראלי
חוק הירושה, תשכ”ה-1965, מגדיר ארבעה (4) סוגים בלבד של צוואות: צוואה בכתב יד, צוואה בעדים, צוואה בפני רשות, או צוואה בעל-פה. כל אחד מסוגי הצוואות הללו נועד לספק דרך משפטית חוקית לביטוי רצונו של אדם כיצד יחולק עיזבונו לאחר פטירתו. לכל אחת מהן דרישות ייחודיות, על מנת להבטיח את תוקפה החוקי ולצמצם אפשרות של זיוף, השפעה בלתי הוגנת או ערעור. כולן דורשות את קיומם של תנאים בסיסיים שיבטיחו שהצוואה נכתבה על ידי המצווה מתוך רצונו החופשי, מתוך כשירות מלאה, ובתנאים המונעים השפעה בלתי הוגנת.
מבנה הצוואה: בין החופש לצוות לבין פורמליסטיקה
החקיקה בדיני צוואות וירושות מנסה לאזן בין שני שיקולים נוגדים. מחד גיסא עומד השיקול, כי יש לקיים את רצון המת באשר לאופן שבו מחולק רכושו. השאלה היסודית היא מה היה רצונו האמיתי של המנוח, והאם רצון זה בא לידי ביטוי בצוואה. על פי שיקול זה, יש לתת תוקף לרצונו של המנוח, תהא צורת הביטוי לרצון זה אשר תהא. מן העבר השני עומד השיקול, כי שעה שרכושו של המצווה יחולק, הוא לא יהא עוד בחיים ולא ניתן לשאול לכוונתו ולרצונו. על כן, רצוי לקבוע דרישות פורמאליות, אשר ממלאות מספר פונקציות חשובות, שעיקרן פונקציה “הוכחתית” לרצון המצווה, פונקציה “מזהירה” באשר לרצינות הצעד המנחיל ופונקציה “מגינה” בפני השפעות בלתי הוגנות. על פי שיקולים אלה יינתן תוקף של צוואה לרצונו של המצווה, רק אם אותו רצון מוצא ביטוי בדרך פורמאלית הקבועה בחוק. דברי ההסבר להצעת חוק הירושה, בעמ’ 73-72, מדגימים זאת היטב:
“כל דרישות החוק לגבי צורת הצוואה אינן באות אלא כדי לאמת את רצון המצווה ולהישמר בפני זיופים ותחבולות מרמה. אין לייחס לפרטי הצורה חשיבות יתירה ובודאי לא ערך אבסולוטי, כאילו היה בהם תריס מוחלט ויחידי השומר מתקלות. לכן יש לתת לבית המשפט שיקול דעת מסויים להקל במילוי הדרישות הפורמליות לדקדוקיהן, כל עוד אמיתות הצוואה אינה מוטלת בספק. הצעתנו נובעת מן המגמה הכללית להשתחרר מפורמליות יתירה ולהעדיף את התוכן על הצורה. המשפט העברי דורש מצד אחד שמירה קפדנית על נוסחאות מסויימות… מצד שני הוא פיתח את המושג של “צוואה משום מצוה לקיים דברי המת’.
סוגי הצוואות
- צוואה בכתב יד. צוואה בכתב יד היא הסוג הפשוט ביותר של צוואה, אך היא דורשת הקפדה על כללי כתיבה ברורים כדי להיחשב תקפה. עליה להיות כתובה כולה בכתב ידו של המצווה. זאת, בשונה מצוואות אחרות שניתן להקליד או להדפיס. על הצוואה לכלול את תאריך עריכתה, והמצווה חייב לחתום על הצוואה בכתב ידו.
- צוואה בעדים היא היא הסוג הנפוץ ביותר של צוואה. אופי עריכתה, ואימותה על ידי שני עדים, מהווה את אחד מאמצעי ההגנה העיקריים למניעת זיוף או השפעה בלתי הוגנת. על המצווה לחתום על הצוואה בפני שני העדים, והעדים נדרשים לאשר בחתימתם שהמצווה חתם בפניהם. העדים חייבים להיות בלתי תלויים בצוואה, כלומר לא להיות מוטבים בצוואה ולא להיות בעלי עניין ישיר בתוכנה.
- צוואה בפני רשות נערכת בפני גורם רשמי – רשם, שופט או נוטריון המוודאים את רצונו של המצווה. על המצווה להצהיר בפני הרשות על תוכן הצוואה, או להגיש אותה בכתב, והגורם המוסמך יאשר את הצוואה ויחתום עליה בעצמו. לחילופין, שהמצווה יקריא את תוכן הצוואה בפני הרשות, תוך שהרשות מאשרת את ההצהרה בחתימתה. צוואות אלו לרוב קלות יותר להוכחה ולמניעת זיוף.
- צוואה בעל פה היא מצב מיוחד שמיועד למצב בו המצווה נמצא בסכנת חיים ממשית ואינו יכול לערוך צוואה בכתב. צוואה זו מכונה גם “צוואת שכיב מרע” והיא מתבצעת בתנאים מוגבלים.
שיקול דעת בתי המשפט בקיום צוואה חרף פגמים
המחוקק, ובעקבותיו בתי המשפט, הניחו שיקול דעת לבית המשפט לקיים צוואה חרף העובדה שנפלו בה פגמים. המחוקק לא קבע מסמרות בנוגע לשאלה מהו הפגם שניתן להכשירו לגבי כל אחת מצורות הצוואה, והותיר את ההכרעה בידי בית המשפט. שכן, מטרתו הבסיסית של המחוקק היא לקיים את רצון המת, “ואין מסכלים רצונו של המת מפאת פגמים בצורה בלבד”, שכן “לא הצורה עיקר אלא התוכן, לא הקנקן אלא מה שיש בו; וכמו דיני היושר מימי עולם, כן המחוקק דנא מביט אל כוונת העושה ולא אל צורת המעשה” (ע”א 869-75 רבקה בריל נ’ היועץ המשפטי לממשלה האפוטרופוס הכללי).
מהו זיוף צוואה?
סעיף 414 לחוק העונשין מגדיר זיוף. “זיוף” – אחת מאלה:
(1) עשיית מסמך הנחזה להיות את אשר איננו, והוא עשוי להטעות;
(2) שינוי מסמך – לרבות הוספת פרט או השמטת פרט – בכוונה לרמות, או ללא סמכות כדין ובאופן הנחזה כאילו נעשה השינוי בסמכות כדין;
(3) חתימת מסמך בשם פלוני ללא סמכות כדין, או בשם מדומה, באופן העשוי להיחזות כאילו נחתם המסמך בידי פלוני;
ברמה הפלילית, נכללת העבירה של זיוף צוואה בעבירה הכללית של זיוף מסמכים. ברמה האזרחית, חוק הירושה קובע פסלות של מזייף הצוואה מלרשת את המנוח; לא רק על בסיס הצוואה המזויפת, אלא גם מכוח כל צוואה אחרת של המנוח או מכוח כללי הירושה על-פי דין.
“סימנים מחשידים” לזיוף צוואה
חשד לזיוף צוואה עשוי להתעורר בשלל מקרים, אך בעיקר במקרים הבאים:
- תוכן הצוואה נראה חשוד או בלתי הגיוני. אם הוראות הצוואה נראות לא תואמות את הידוע על רצונותיו ויחסיו של המנוח, זה עשוי להצביע על התערבות בלתי חוקית. לשם הדוגמה, המנוחה היתה בקשר טוב עם חלק מילדיה, אולם בחרה להוריש את רכושה לילד עמו היתה מסוכסכת.
- כאשר היורשים על פי הצוואה אינם היורשים הטבעיים של המנוח.
- חתימה רק בדף האחרון. כאשר לא מופיעה חתימת המנוח על פני כל עמוד בצוואה (אלא רק בסופה), הדבר מעלה חשד כי חלקים ממנה זוייפו.
- דפים חסרים בצוואה.
- הדפים בצוואה נראים שונים: סוג נייר, עקמומיות, צבע דיו ההדפסה, גרעיניות, צבעים שונים של חתימות המצווה או העדים, וכו’.
- נוכחות או מעורבות של הנהנה, בעריכת הצוואה.
- החתימה על הצוואה נראית מפקפקת. אם החתימה על הצוואה לא נראית תואמת לחתימה הידועה של המנוח, הדבר מהווה סימן אזהרה. ההבחנה בין חתימה מזויפת מסובכת יותר כאשר הזיוף התרחש לא על הצוואה המקורית, אלא על עותק, במיוחד כאשר הצוואה המקורית “נעלמת”.
- שינויים חריגים בכתב היד. אם חלו שינויים משמעותיים בכתב היד לעומת כתב ידו הרגיל של המנוח, הדבר עשוי להעיד על זיוף. עם זאת, לאורך השנים משתנה כתב היד (ובפרט בגיל מבוגר), ואיך בכך כדי להוות סימן ברור לזיוף.
- תיקונים או שינויים חשודים בצוואה. תיקונים, מחיקות או שינויים בצוואה שנראים חשודים, עשויים להצביע על התערבות בלתי חוקית.
על מי מוטל הנטל להוכיח זיוף צוואה?
נטל ההוכחה מוטל על מי שטוען שהצוואה זוייפה. טענת זיוף צוואה הינה טענה קשה להוכחה ועל מנת שבית משפט יקבע כי צוואה הינה מזויפת, על הטוען לזיוף להציג ראיות ממשיות להוכחת טענתו. אם מבקשים לטעון כי אחד היורשים זייף את הצוואה, הנטל מוגבר ונדרש להוכיח לא רק כי הצוואה זוייפה אלא כי היורש זייף אותה, או היה מודע לכך שהצוואה זוייפה, או ניסה לעשות שימוש במסמך המזויף, במישרין או בעקיפין.
10 אמצעים על מנת להקשות על זיוף צוואה
כדי להבטיח שהצוואה תשקף את רצונו האותנטי של המצווה ולהגן עליה מפני חשש לזיוף, אנו ממליצים לנקוט מספר אמצעים טכניים-משפטיים למניעת זיוף צוואה.
עריכת צוואה בפני עדים: זהות ואמינות העדים
כאשר עורכים צוואה בפני עדים, נוכחותם של שני עדים בגירים, כשירים ובלתי תלויים היא הכרחית. חשוב להקפיד על כך שהעדים יהיו אנשים ללא עניין אישי בצוואה, ואינם נמנים על המוטבים. עדים בלתי תלויים מהווים שכבת הגנה נוספת בפני זיוף: הם עצמם נוכחו בשעת חתימת הצוואה, והתרשמו ישירות מכשירות המצווה. חתימתם מהווה הצהרה לכך שהמצווה הביע בפניהם את רצונו האותנטי, בלא כפיה.
מסיבה זו, אנחנו ממליצים למצווים לבחור בעדים מתוך המעגל הרחוק ממעורבות אישית, בנוגע לתוכן הצוואה. אנחנו ממליצים גם לבחור עדים שאינם מבוגרים מאד, על מנת שיוכלו בעתיד לתת עדות.
כאשר הצוואה מוכנת על ידי עורך הדין, אנחנו ממליצים כי אותו עורך הדין, ועובד נוסף ממשרדו יהיו שני העדים.
צוואה בפני רשות: יתרון האמינות של צוואה רישום בפני גורם רשמי
עריכת צוואה בפני רשות היא תהליך שבו המצווה מביע את רצונו בפני נציג מוסמך, כמו שופט, רשם או נוטריון. אופן הכנת צוואה זו מהווה ראיה כי המצווה עצמו ערך את הצוואה, מרצונו המלא והחופשי, כשהוא כשיר לכך, במקום ובתאריך כפי שמופיע בצוואה עצמה. היתרון העיקרי של צוואה מסוג זה הוא בתוקף המשפטי שלה. בתי המשפט לא ימהרו לפסול צוואה נוטריונית, שנערכה בהתאם לחוק הירושה ולתקנות, אלא אם נפל פגם מהותי ומשמעותי באופן עריכת הצוואה.
כאשר נערכת “צוואה נוטריונית“, נחתמת הצוואה עצמה ע”י המצווה, ונוסף לה אישור של הנוטריון. על הנוטריון לשמור במשרדו עותק של הצוואה, במקום בטוח, ללא מגבלת זמן.
הפקדת צוואה אצל הרשם לענייני ירושה
- כאשר צוואה מופקדת אצל רשם הירושה, המשמעות היא שקיים מסמך פיזי, המשקף את כתב היד ו/או את החתימה של המצווה שאומתה כנכונה בעת הפקדת הצוואה. כך, במקרה שיעלו טענות לזיוף, ניתן יהיה “לשלוף” את המסמך השמור נאמנה בידי המדינה, ולהשוותו למסמך החשוד כמזויף.
- לפי סעיף 21(ב) לחוק הירושה, “צוואה שהופקדה ונשמרה בפקדון לפי סעיף זה עד מותו של המצווה תהיה ראיה לכאורה שהאדם הנקוב בה כמצווה עשה את הצוואה ושנעשתה לכל המאוחר ביום ההפקדה“. לעתים מתעוררת, למשל, מחלוקת, לגבי מועד עריכת צוואה, ועצם ההפקדה עשויה לתת אינדיקציה חד-משמעית.
- על מנת למנוע טענות על צוואות מאוחרות, לא ניתן להפקיד יותר מצוואה אחת בו זמנית. על מנת להפקיד צוואה חדשה על המצווה לקחת בחזרה את הצוואה הקודמת.
- ניתן לעתים לראות בעצם ההתיצבות האישית של המצווה, ראיה לכאורה לכשירותו (הפיזית והמנטלית), לרצונו שיינתן תוקף לצוואה המופקדת, באותו המועד.
צילום בוידאו של עריכת הצוואה (“צוואה בוידאו” או צוואה חזותית)
החוק, נכון להיום, לא מחייב ולא מכיר בתוקף צוואה שצולמה בווידאו. עם זאת, צילום בוידאו של עריכת הצוואה, הקראתה והחתימה עליה, מהווה ראיה משמעותית לתוקף הצוואה, ומצמצמת את הסיכון של זיוף הצוואה. יש לצלם היטב את המצווה, את אופן אימות זהותו, את החדר או המקום בו הערכה הצוואה, ואת כל הנוכחים בחדר. על המצווה להקריא בבירור את הוראות הצוואה, לציין את המקום והתאריך, ואת החתימה. אם הוראות הצוואה עשויות להיות שונות מהציפיות של היורשים הטבעיים, אנחנו ממליצים שהמצווה יסביר את רצונו והשיקולים. יש להתמקד, מרחוק ומקרוב, בדפי הצוואה המקוריים עליהם חתמתם, כך שניתן יהיה לראות את הצוואה עצמה, ואת ביצוע החתימה על גבי דפי הצוואה.
אנחנו ממליצים שלא לקטוע את סרט הוידאו (גם במקרים בהם יש תקלות או טעויות), ולעשות שימוש בכל החומר. מקרים בהם המצווה שואל שאלות תוך כדי החתימה על הצוואה, משוחח ומנהל שיחה עם הנוכחים ועם עורך הדין, אף משפרים את היכולת להגן על הצוואה, ומשמשת כ”ראיית זהב”, שתשכנע את בית המשפט בדבר כשירות המנוח ורצונו האחרון בצוואה. יתרון נוסף שלא ההקלטה הרציפה בוידאו היא על מנת למנוע טענות עתידיות על עריכה מגמתית של הסרט וכו’. עוד נמליץ שלא להוסיף תרגום (מקצועי או אוטומטי-מלאכותי) לסרטון הוידאו.
אנחנו ממליצים שלא להעביר את הסרטון בדוא”ל, ובטח שלא להעלות את הסרטון לרשת אינטרנט. ניתן להעביר את החומר בעזרת התקני תיעוד חיצוניים כגון דיסק און קי, כונן קשיח חיצוני וכיוצ”ב.
תיעוד רפואי
נושא הכשירות הרפואית הוא מרכיב חשוב בעת עריכת צוואה, וטענה שכיחה בהתנגדויות לצוואה. מחלות זקנה, אירועי מתח וחרדה מתמשכים, מצב בריאותי שאינו תקין, השפעה של תרופות וכו’, משמשים בסיס לטענות לזיוף או חוסר כשרות. אנחנו ממליצים שלפני חתימת הצוואה, המצווה יקבל חוו”ד של רופא פסיכו-גריאטר, לצורך הערכת כשירות רפואית. עוד נמליץ לשמור על תיעוד מעקב רפואי עדכני, שיכול לשמש כראייה לחיזוק כשירותו והבנתו של המצווה את תוכן הצוואה.
שמרו עותקים של הצוואה המקורית
שמירת עותקים של הצוואה המקורית, תוכל לסייע ליורשים להשוות את העותקים לצוואה שזויפה, כך שניתן יהיה לגלות בקלות את הזיוף. החלטתם לשמור את הצוואה בבית? מניסיון, אנחנו ממליצים לעדכן את אחד האנשים הקרובים על קיומה של הצוואה, ועל מקומה. אם היורשים לא ימצאו את הצוואה או שהיא תיעלם בדרך אחרת (פריצה לדירה, אירועי מלחמה, מעבר דירה, שיפוצים, מוות פתאומי של המצווה, מחלות זקנה וכו’), אזי העיזבון יחולק בין יורשי המצווה, לפי מעגלי הירושה שבחוק.
שמירה דיגיטלית של הצוואה
בשנים האחרונות קיימים גם פתרונות טכנולוגיים לאחסון מאובטח של צוואות, כמו שירותי ענן מאובטחים או שימוש במערכות נתמכות בלוקצ’יין, המספקות מעקב ויכולות למנוע שינוי בתוכן הצוואה. שלא מן הנמנע כי ההתפתחות הטכנולוגיות ישנו את המצב החוקי כיום, ויאפשרו שמירה דיגיטלית מאובטחת של הצוואה. עד אז, שמירה של הצוואה המאומתת פיזית, חתימה בחתימה דיגיטלית, ייתכן ועשויה להוות חיזוק מסוים לתקפות הצוואה.
נוכחות עורך דין בעת עריכת הצוואה
נוכחות של עורך דין, שאינו בעל עניין בצוואה, בעת עריכת הצוואה והחתימה עליה, עשויה להוות גורם מכריע בהוכחת האמיתות במקרה של התנגדות. עורך הדין יוודא כי המצווה נמצא במצב בריאותי המאפשר הבנת תכני הצוואה וכי תוכן הצוואה משקף את רצונו. נוסף על כך, עורך הדין יוודא כי התהליך כולו נעשה באופן ברור, אמין ושקוף.
אם עורך הדין הוא זה שהכין את הצוואה (לפי הוראות המצווה), בהתאם לכללי לשכת עורכי הדין (שמירת חומר ארכיוני במשרדי עורכי דין), עליו לשמור את הצוואות ללא הגבלת זמן.
שמירה על קשרים עם קרובים
אנחנו ממליצים לשמור על קשרים עם בני משפחה, עם שכנים קרובים, עם הנהלת המוסד הגריאטרי וכו’. אלו יוכלו להעיד על רצונותיכם ועל מציאות החיים טרם הפטירה, ולהקטין את הסיכוי לזיוף צוואה.
“מגן יורשים”
שירות של האפוטרופוס הכללי מאפשר קבלת מידע במקרה שהוגשה בקשה לצו ירושה. השירות מאפשר לכל אדם לקבל עדכון על הגשת בקשה לצו לרשם הירושה באופן יעיל ומהיר וללא הצורך לבדוק באופן יזום מידי יום באתר. לאחר הרישום לשירות, אם תוגש בקשה לצו לרשם הירושה בעניין עזבון של אדם, תשלח הודעה על כך למבקש. הנרשם יוכל לקבל הודעה, בזמן אמת, על ניסיון להשתלט על העיזבון.
האם ניתן למנוע מצב של זיוף צוואה?
לא ניתן למנוע או להבטיח לחלוטין. אולם, ניתן לצמצם את האפשרויות והסיכון לזיוף צוואה. הצוואה הבטוחה ביותר היא צוואה בפני רשות, או צוואה בפני עדים שנעשית על ידי עורך דין מיומן. עורך דין בקיא ומיומן בניסוח צוואות ידע לנסחה באופן שיביא לקיום הצוואה ואם תוגש התנגדות כנגד צוואה זו, סיכויי ההתנגדות יהיה נמוכים. במידה ותיטען טענת זיוף כנגד הצוואה, יוכל עורך הדין להעיד אודות הצוואה שנחתמה בפניו ועל אמינותה.
איך ניתן להוכיח זיוף צוואה?
מי שמבקש להוכיח כי הצוואה מזוייפת, נדרש להביא בפני בית המשפט עדויות וראיות, על פי הכלל “המוציא מחברו עליו הראיה”.
- תצהיר, ממי שמכיר את כתב היד או את חתימת המצווה. בית המשפט יכול להתרשם מעדים שיוכלו להעיד כי מכירים את כתב ידו ו/או חתימתו של המצווה.
- חוו”ד גרפולוג משפטי או מומחה לכתב יד. במקרים בהם נטען כי הצוואה בכתב יד מזוייפת ו/או לטענת זיוף החתימה. במקרה זה, בית המשפט ימנה מומחה, אשר יבחן לפי השוואת כתבי היד האם אכן מדובר באותו כתב יד או שמדובר בזיוף.
- עדים שהיו נוכחים במעמד החתימה על הצוואה. במקרה בו הצוואה היא בפני עדים (סעיף 20 לחוק הירושה), בית המשפט רשאי לזמן את העדים לצוואה, כמו גם את עורך הדין שערך את הצוואה, וזאת בכדי שיעידו על אופן החתימה של המנוח, צלילותו, כשירותו וכו’.
לסיכום
למניעת זיוף צוואה יש חשיבות עליונה בהבטחת כיבוד רצונו של המצווה והבטחת חלוקה תקינה של העיזבון. מימוש נכון של הוראות חוק הירושה ושילוב של אמצעי הגנה טכנולוגיים, רפואיים ואמצעי אחסון מאובטחים, יקטין משמעותית את הסיכוי לזיוף ויבטיח כי הצוואה תמומש כפי שנקבע בה. על כל אלו יש להוסיף התנהלות זהירה וייעוץ משפטי מוסמך, שיתרמו להגן על רצונו האחרון של המצווה, ועל זכויות היורשים.
למשרד וולר ושות’ ניסיון רב ומיומנות בעריכת צוואות, ייצוג יורשים, ייפוי כוח מתמשך, התנגדויות לצוואות ובהליכים משפטיים רבים בנושא ירושות ועזבונות. משרד וולר ושות’ הנו אחד ממשרדי הדין המובילים בחיפה והצפון, כבר למעלה מ-40 שנה. המשרד מדורג כאחד מהמשרדים המובילים בדירוג BDI ו-D&B, וחבר הארגון הבינלאומי של עורכי דין ומשפטנים יהודים (IJL). נשמח לסייע לכם בנושאים אלו ובנושאים משפטיים אחרים. ליצירת קשר מלאו את הפרטים, ונחזור יחזור אליכם בהקדם.