top image

ביטול צוואה

ביטול צוואה

צוואה היא מסמך משפטי רב חשיבות, המאפשר לאדם להביע את רצונו באשר לחלוקת רכושו לאחר מותו. עם זאת, נסיבות החיים משתנות, ולעיתים עולה הצורך לבטל או לשנות צוואה קיימת. בישראל, חוק הירושה, תשכ”ה-1965, מסדיר את הנושא המורכב של ביטול צוואה, וקובע מספר דרכים חוקיות לביצוע הליך זה. לקוחות רבים פונים למשרדנו בסוגיות של ביטול צוואה. לרוב, בניסיון להתגונן מפני ניסיונות לבטל או לשנות את הרצון האחרון של ההורה או של בן הזוג. זוהי סיטואציה כואבת, קשה ומביכה, עבור כולם. לנוחיותכם, סקירה ועיקרי ההוראות בדבר ביטול צוואה.

 

עיקרון העל: מצווה לקיים את דברי המת

אחד העקרונות הבסיסיים ביותר בדיני הירושה, המנחה את פסיקות בתי המשפט, הנו כי “מצווה לקיים את דברי המת”. ההלכה המשפטית, שמקורה במשפט העברי, קובעת כי על בית המשפט להגשים את רצונו של המוריש, ככל שרק ניתן. בשל חשיבותו של העיקרון, סווג העיקרון במשפט הישראלי במסגרת הזכויות החוקתיות, כחלק מחובת החברה לשמור על כבוד האדם, בין אם הוא חי או מת. מכוחו של העיקרון לפיו יש לקיים את רצונו של הנפטר, נקבעו כללים באשר לביטול צוואה.

 

ביטול צוואה על ידי המצווה

חוק הירושה מכיר בזכותו של אדם לבטל את צוואתו בכל עת, כל עוד הוא כשיר משפטית. סעיף 36 לחוק הירושה קובע את ההוראות החוקיות בנושא ביטול צוואה, על ידי המצווה. זכות זו נתונה למצווה בכל עת שהוא כשיר, והחוק מגן על זכותו זו. המלומד ש’ שילה (פירוש לחוק הירושה, תשכ”ה-1965), מפרט את דרכי ביטול צוואה:

ביטול במפורש על ידי הכנת צוואה חדשה

מצווה יכול לבטל את צוואתו במפורש במסמך או בעל פה, באותה צורה שעושים צוואה. אותם האלמנטים הנחוצים לעשיית צוואה, נחוצים גם על מנת לבטל צוואה. הביטול צריך להיות ״במפורש״, דהיינו ביטול ״ברור וחד־משמעי״. שני התנאים הדרושים לביטול הם: צורה — כדרך צוואה; והאופן המפורש והברור בו מובע הרצון. כך, למשל, עצה או בקשה ממי שצריך ליהנות על־פי צוואה, לא לקחת את חלקו, אינם מהווים ביטול של הצוואה. זאת, על אף שנעשו בדרך המנויה כאפשרית (כגון כתב).

בצוואה החדשה יש לכלול סעיף, המצהיר בפירוש על ביטול כל הצוואות הקודמות. לדוגמה: “אני מבטל בזאת כל צוואה או הוראת צוואה קודמת שערכתי, וצוואה זו היא צוואתי האחרונה והתקפה.”

ביטול מכללא (ביטול משתמע)

ביטול צוואה במשתמע מתרחש כאשר אדם עורך צוואה חדשה שתוכנה סותר את הצוואה הקודמת, מבלי לציין במפורש שהוא מבטל את הצוואה הקודמת. במקרה כזה, החוק קובע כי הוראות הצוואה החדשה יגברו על הוראות הצוואה הקודמת במידה שהן סותרות זו את זו. נדגיש כי הצוואה הראשונה איננה מתבטלת כליל, אלא ״רק במידה שהוראות הצוואה החדשה סותרות את הוראות הצוואה הקודמת״. לכן יש לבדוק היטב ולהשוות בין כל הוראה והוראה של שתי הצוואות כדי לוודא אם יש סתירה בין הוראה להוראה. יש לבדוק אם אפשר לקיים את הוראות הצוואה הקודמת, בד בבד עם הוראות הצוואה החדשה. גם אם המצווה כותב בצוואה המאוחרת שזאת צוואתו ״האחרונה והיחידה״ או דבר דומה, אין לראות בכך בהכרח ביטול במפורש של הצוואה הקודמת. העיקר הוא תוכן הצוואה ויחסו לצוואה הקודמת.

השמדת הצוואה

השמדת המסמך המקורי של הצוואה בכוונה לבטלה, היא דרך נוספת לביטול צוואה. עם זאת, שיטה זו טומנת בחובה סיכונים משמעותיים:

  • קושי בהוכחת הכוונה. יש צורך להוכיח כי ההשמדה נעשתה בכוונה לבטל את הצוואה, ולא בטעות או ע”י גורם אחר.
  • חשש לטענות של השפעה בלתי הוגנת. במקרים מסוימים, עלולות לעלות טענות כי ההשמדה בוצעה תחת לחץ או השפעה של אחרים.
  • אי-בהירות משפטית: השמדת הצוואה אינה מאפשרת קביעת הוראות חדשות, ועלולה להוביל למצב בו הירושה תתחלק על פי דין.

הפסיקה קבעה כי במקרה בו הושמדה צוואה, חזקה שהושמדה בכוונה לבטלה. כדי שהצוואה תבוטל יש, ברוב המקרים, צורך בשני רכיבים מצטברים: המעשה הפיזי של ההשמדה, והכוונה לבטל. אין צורך שהמצווה עצמו ישמיד את צוואתו, אלא אפשר למנות שלוח לכך (ובתנאי שהשמיד את הצוואה טרם מותו של המצווה). ההשמדה יכולה להיות, בין היתר, באמצעות קריעה, שריפה או גריסה של הצוואה.

 

השלכות משפטיות של ביטול צוואה

ביטול צוואה הוא פעולה בעלת השלכות משמעותיות, הן מבחינה משפטית והן מבחינה אישית ומשפחתית. נסביר:

ראשית, מבחינת תחולת דיני הירושה: בהיעדר צוואה תקפה, הירושה תתחלק על פי הוראות החוק (ירושה על פי דין), אשר עשויות להיות שונות מרצונו המקורי של המנוח. שנית, מבחינת ההשפעה על יחסי משפחה: שינוי בהוראות הירושה עלול להשפיע על יחסים בין בני משפחה, במיוחד אם הביטול מוביל לשינוי משמעותי בחלוקת הרכוש. שלישית, אפשרות ליצירת סכסוכים משפטיים: ביטול צוואה, במיוחד אם נעשה בנסיבות לא ברורות, עלול להוביל לסכסוכים משפטיים בין יורשים פוטנציאליים. רביעית, השפעה על תכנון מס: שינוי בהוראות הירושה עשוי להשפיע על היבטי המיסוי של העברת הרכוש, ועל זכויותיהם/ ציפיותיהם של היורשים העתידיים. וחמישית, השפעה על הסדרים משפטיים קיימים: ביטול צוואה עשוי להשפיע על הסדרים משפטיים אחרים שנעשו בהסתמך על הצוואה המקורית, כגון הסכמי ממון או הסכמי שיתוף.

 

תנאים לביטול צוואה תקפה

בכדי שביטול צוואה יהיה תקף מבחינה משפטית, על הביטול (והמבטל) לעמוד במספר תנאים, מצטברים:

  • כשרות משפטית של המבטל. המבטל חייב להיות כשיר משפטית בעת ביטול הצוואה, בהתאם לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, תשכ”ב-1962. כשירות זו כוללת הבנה של משמעות הפעולה והשלכותיה.
  • כוונה ברורה. יש להוכיח כי הייתה כוונה ברורה לבטל את הצוואה. במקרה של ביטול במפורש או במשתמע, הכוונה צריכה להשתקף בצוואה החדשה.
  • עמידה בדרישות הצורניות בחוק. אם הביטול נעשה באמצעות צוואה חדשה, הצוואה החדשה חייבת לעמוד בכל הדרישות הצורניות של עריכת צוואה, כפי שמפורט בחוק הירושה.
  • היעדר השפעה בלתי הוגנת. ביטול הצוואה צריך להיות מעשה רצוני של המצווה, ללא השפעה בלתי הוגנת מצד גורמים חיצוניים.
  • ידיעה על קיום הרכוש. המבטל צריך להיות מודע לטיב רכושו ולהיקפו, בעת ביטול הצוואה.

אי עמידה באחד או יותר מתנאים אלה עלולה להוביל לפסילת הביטול ולהחזרת תוקפה של הצוואה המקורית.

 

ביטול צוואה בנסיבות מיוחדות

ביטול צוואה הדדית

צוואה הדדית (כפי שהרחבנו במאמר נוסף) היא מסמך משפטי שבו שני אנשים, בדרך כלל בני-זוג, עורכים צוואות המותנות זו בזו. ביטול צוואה הדדית מעורר מספר סוגיות משפטיות:

  • חיי המצווים: כל עוד שני המצווים בחיים, כל אחד מהם רשאי לבטל את חלקו בצוואה ההדדית, אך עליו להודיע על כך לצד השני.
  • לאחר פטירת אחד המצווים: המצווה שנותר בחיים מוגבל ביכולתו לבטל את הצוואה ההדדית, במיוחד אם כבר נהנה מהוראותיה.

בית המשפט העליון קבע בפסיקותיו כי יש לכבד את האוטונומיה של הרצון של כל מצווה, אך יש גם להתחשב בהסתמכות ובציפיות הלגיטימיות של הצד השני לצוואה ההדדית.

ביטול צוואה בעל פה

צוואה בעל פה היא צוואה שנערכה בנסיבות מיוחדות, כאשר אדם רואה את עצמו, בנסיבות המצדיקות זאת, מול פני המוות. ביטול צוואה כזו מעורר אתגרים ייחודיים. ראשית, הוכחת הביטול – קשה יותר להוכיח ביטול של צוואה בעל פה, שכן אין מסמך פיזי שניתן להשמיד או לבטל. שנית, תיעוד הביטול – מומלץ לתעד את רצון המצווה לבטל את הצוואה בעל פה בפני עדים או באמצעים אחרים, ככל שהנסיבות מאפשרות זאת.

ביטול צוואה של אדם תחת אפוטרופסות

כאשר אדם נמצא תחת חסות אפוטרופוס, עולות שאלות לגבי יכולתו לבטל צוואה. במקרים מסוימים, ייתכן שיידרש אישור של בית המשפט לביטול הצוואה.

 

טיפים מעשיים למי ששוקל לבטל צוואה

  • התייעצות עם עורך דין. לפני ביטול צוואה, מומלץ להתייעץ עם עורך דין המתמחה בדיני ירושה וצוואות.
  • הסרת טענות להיעדר כשירות: וודאו שאתם במצב מנטלי ופיזי תקין בעת ביטול הצוואה, כדי למנוע טענות עתידיות של אי-כשירות.
  • תיעוד הסיבות לביטול הצוואה. תעדו ונמקו בכתב את הסיבות לביטול הצוואה, דבר שעשוי לסייע במקרה של ערעור עתידי.
  • שמירה על עותקים מהצוואה. אם בוחרים לבטל צוואה על ידי השמדתה, וודאו שכל העותקים הושמדו, כולל אלה שנמצאים בידי אחרים.
  • עדכון אנשים רלוונטיים. שקלו ליידע את היורשים הפוטנציאליים, את עורך הדין ו/או את מבצע הצוואה על הביטול, כדי למנוע אי-הבנות בעתיד.
  • בחינת השלכות המס. בדקו את ההשלכות המיסויות של ביטול הצוואה ושל ההסדר החדש שאתם מתכננים.
  • שקיפות. פעלו בשקיפות ככל האפשר כדי למנוע חשדות של השפעה בלתי הוגנת.
  •  

מסירת הודעה על ביטול הצוואה

מסירת הודעת ביטול תהיה באותה צורה שעושים צוואה, אם כי אין חובה שהודעת הביטול תהיה בדרך זהה לדרך שבה נערכה הצוואה.

  • ביטול בכתב יד. על המצווה לערוך מסמך בכתב ידו שבו הוא מודיע על ביטול צוואה שערך, בצירוף תאריך וחתימה.
  • ביטול בפני עדים. על המצווה לערוך מסמך כתוב, בצירוף תאריך, שבו הוא מצהיר כי הוא מבטל צוואה שערך.
  • ביטול בפני רשות. על המצווה להודיע על הביטול בפני אחד מהגורמים הרשמיים באמצעותם ניתן גם לערוך צוואה: שופט, רשם, חבר בבית-דין דתי או הרשם לענייני ירושה
  • ביטול בעל פה. המצווה, שהנו אדם הנוטה למות (גוסס, חולה אנוש, או מי שסבור שהוא נמצא נוכח המוות) יכול להודיע בעל-פה, בפני שני עדים אשר מבינים את שפתו, כי הוא מבטל את הצוואה שערך.

 

ביטול מקצת צוואה

למרות לשון הסעיף, אפשרות זו קיימת לא רק לגבי כל הצוואה, אלא גם לגבי חלק מהוראותיה. אמנם, אין סעיף בחוק הירושה הקובע שהמונח ״צוואה״ כולל גם חלק או הוראה ממנה, אולם אפשר ללמוד דבר זה דרך קל וחומר. בהקשר זה יש לבצע הבחנה בין ביטול על ידי המצווה (באחת מהדרכים לעיל), לבין ביטול אותו חלק מהצוואה שהנו בלתי חוקי, בלתי מוסרי או בלתי אפשרי והמהווה תנאי לזכיה או חיוב. ביטול מקצת הצוואה אינו מבטל את חלקיה האחרים של הצוואה, אלא במידה שיש ביניהם לבין הדבר האסור שנרשם בצוואה קשר שלא ניתן לנתקו.

 

התנגדות לצוואה

חוק הירושה קובע כי, לצורך בחינת כשירות הצוואה ומימושה, נדרשים הליכים מסוימים, בפרק זמן מסוים. במהלך פרק זמן קצר זה, ניתן להגיש התנגדות לצוואה. מוזמנים לעיין בסקירה מקיפה בנושא התנגדות לצוואה.

 

ביטול צוואה על ידי בית המשפט

ביטול צוואה לאחר מות המצווה יכול להיעשות, כאמור, בדרך התנגדות לצוואה, המוגשת לבית המשפט.ככלל וכעיקרון, בית המשפט יכבד את רצונו המשוער של הפרט, וייטה לשמור ולכבד את הצוואה. וכפי שצייר כבוד השופט חשין, ב-ע”א 1212/91‏ ‎ ‎קרן לב”י‎ ‎נ’ פליציה בינשטוק, פ”ד מח(3) 705 –

“הכלל הגדול הוא, ששומה עלינו – החיים – לכבד את רצונו של המת, ומחובתנו לעשות כמיטב יכולתנו כדי ליתן תוקף לכוונתו כפי שזו באה לידי ביטוי בצוואתו. בסוף כל הסופות, המת לא הזיק לאיש – הוא לא ציווה אלא על רכושו ­ולכאורה אין טעם שלא נכבד את רצונו באשר לחלוקת נכסיו אחרי מותו. והנה, למרות כלל גדול וחשוב זה באשר לכיבוד רצונו של המת – והוא בריח התיכון במשפט הצוואות – באים אנו, החיים, וכמו מבטלים אנו את רצונו…הכול יסכימו כי הצוואה העומדת לבחינה משקפת את רצונו של המת בעת כתיבת הצוואה – ולו רצון הנבנה על מציאות-שווא – כי רכושו יחולק לאחר מותו בדרך שהורה עליה. התעלמות מרצונו זה של המת יש בה מיד גדושה של פאטרנליזם – אפשר אף פגיעה בכבוד האדם – ויהיו מי שיוסיפו ויאמרו, כי יש בה בהכרעה לא מעט התנשאות וארוגנטיות: שהחי יקבע את גורל רכושו של המת, אף-על-פי שהמת הביע רצונו – בלשון שאינה משתמעת לשתי פנים – כיצד יחולק רכושו לאחר מותו. בעודו בין החיים החליט פלוני על מעשיו כרצונו, ואיש לא אמר לו מה יעשה; עתה, משהלך לעולמו, החי מחליט עבורו, ובניגוד לרצונו המפורש.”

משכך, בתי המשפט מכבדים את רצונו של אדם בצוואתו, ויהא רצונו שרירותי, בלתי סביר, מקפח ואף אכזרי ככל שיהיה. מבלי לגרוע מכך, בהתאם לסעיף 38 לחוק הירושה, גם אם קיימת הוראה בצוואה שאיננה חוקית, איננה מוסרית ו/או בלתי אפשרית – בית המשפט ייטה לבטל את ההוראה, אך לא את הצוואה כולה.

 

עילות נפוצות לביטול צוואה

  • פגמים בעיות בעריכת הצוואה. בעיה בכשרות המשפטית של העדים לצוואה; צוואה בצורה שאינה בהתאם להוראות הדין; צוואה לא חתומה; צוואה מזוייפת; צוואה שנשתכחה; ניגודי עניינים של עו”ד שערך את הצוואה, ועוד פגמים טכניים, פרוצדורליים, שחלקם בעלי משמעות מהותית.
  • מעורבות זוכה בעריכת צוואה. במקרה בו נהנה על פי צוואה, שהוא (או בן זוגו), ערכו צוואה או היו עדים לעשייתה, או נטלו חלק בעריכתה באופן אחר – בטלה ההוראה המזכה את אותו נהנה.
  • היעדר כשרות לערוך צוואה. המוריש, בעת שערך את הצוואה, לא היה כשיר נפשית, פיזית ו/או רפואית, לערוך צוואה, או שלא ידע להבחין בטיבה. בנוסף, מונה סעיף 26 לחוק הירושה כי קטין או מי שהוכרז פסול-דין – אינם כשירים אף הם לערוך צוואה.
  • טעות בצוואה. טעות סופר, טעות בתיאור אדם, של נכס, תאריך, במספר, בחשבון וכיוצ”ב.
  • השפעה בלתי הוגנת על המצווה (אונס, כפיה או איום). זוהי סוגיה מרכזית בדיני צוואות היא ההשפעה הבלתי הוגנת, אשר עלולה להוביל לביטול צוואה או לפסילת ביטול צוואה קיימת. השפעה בלתי הוגנת מתרחשת כאשר אדם מפעיל לחץ או השפעה לא ראויה על המצווה, באופן שפוגע בחופש הבחירה שלו ומוביל אותו לערוך או לבטל צוואה בניגוד לרצונו האמיתי.
  • צוואה לא חוקית, הסותרת את טובת הציבור.
  • צוואה סתומה. צוואה, שאין לראות מתוכה למי ציווה המצווה, מה ציווה, או שאין להבין משמעותה – בטלה.

 

לסיכום

נוכח מורכבות ורגישות נושא ביטול צוואה, מומלץ מאוד להתייעץ עם עורך דין המתמחה בדיני ירושה וצוואות. עורך דין מנוסה יוכל לסייע בניווט הסוגיות המשפטיות המורכבות, להבטיח עמידה בדרישות החוק, ולמזער את הסיכון לסכסוכים משפטיים עתידיים. בסופו של דבר, המטרה העיקרית היא להבטיח שרצונו האמיתי והאחרון של המצווה יכובד, תוך שמירה על הוגנות ועל יחסים משפחתיים תקינים ככל האפשר. באמצעות הבנה מעמיקה של החוק, התייעצות מקצועית, ותכנון קפדני, ניתן להבטיח שהליך ביטול הצוואה יתנהל באופן חלק ואפקטיבי, תוך מימוש רצונו של המצווה והגנה על זכויותיהם של כל הצדדים המעורבים.

 

עורך דין צוואות בחיפה

עו”ד ונוטריון פנחס וולר מתמחה בצוואות, ירושות ועזבונות, במשך למעלה מ-40 שנה. למשרד ניסיון בכל הערכאות המשפטיות, ועורכי הדין במשרד היו שותפים לתקדימים משפטיים חשובים. להתייעצויות, לחשיבה משותפת, לקבלת חוות דעת, מוזמנים ליצור קשר, כבר עכשיו.

שתפו עם חברים
צרו איתנו קשר

מאמרים נוספים