top image

הסכמי ממון

בעידן שבו היחסים הממוניים בין בני זוג הופכים להיות נושאים מרכזיים בדיונים משפטיים וחברתיים, מתעוררת חשיבות רבה להסדרת מערכת היחסים הכלכלית בין בני הזוג באמצעות הסכמי ממון. הסכמים אלה מהווים כלי מפתח להגנה על זכויות הצדדים, מיצוב הסדרי חלוקת הרכוש במקרה של גירושין או פטירה, ולמניעת סכסוכים עתידיים.

 

המסגרת המשפטית להסכמי ממון בישראל

הגדרת הסכם ממון – מהותו ומשמעותו

הסכם ממון הוא חוזה צופה פני עתיד, הנערך בין בני זוג לפני או במהלך נישואיהם, אשר נועד להסדיר את זכויותיהם וחובותיהם הכלכליות במקרה של פירוד, גירושין או פטירה. ההסכם קובע במפורש את אופן חלוקת הרכוש, הנכסים האישיים והמשותפים, ובכך מאפשר לבני הזוג לקבוע את “כללי המשחק” הכלכליים ביניהם במקום להסתמך על ברירת המחדל הקבועה בחוק. במסגרת ההסכם ניתן להסדיר סוגיות כגון חלוקת רכוש נייד ומקרקעין; התייחסות לנכסים שהובאו לנישואין (כגון מתנות, ירושות); קביעת סדרי חלוקה בעת שינוי במצב המשפחתי; והגנה על נכסים עסקיים וזכויות פיננסיות

התפתחות החקיקה והמסגרת החוקית

הלכת השיתוף היא עיקרון משפטי בדיני המשפחה בישראל, הקובע כי רכוש שנצבר במהלך חיי הזוגיות שייך לשני בני הזוג במשותף, גם אם הוא רשום רק על שם אחד מהם. ההלכה חלה בעיקר על בני זוג שהתחתנו לפני 1974 ועל ידועים בציבור, אלא אם הוסכם אחרת בהסכם ממון.

חוק יחסי ממון בין בני זוג, תשל”ג-1973, החליף את הלכת השיתוף עבור זוגות שהתחתנו לאחר 1974. החוק קובע כי חלוקת הרכוש תיעשה באמצעות איזון משאבים – כלומר, לא חל שיתוף אוטומטי אלא רק בעת פרידה, אז הרכוש מתחלק שווה בשווה (למעט נכסים אישיים כמו ירושות). עם זאת, חוסר הוודאות והפערים בין המקרים השונים הובילו לצורך ביצירת מסגרת חוקית אחידה, שתסדיר את חלוקת הרכוש באופן מסודר וברור.

לאורך השנים עבר חוק יחסי ממון מספר תיקונים שמטרתם לעדכן את ההלכה בהתאם למציאות הכלכלית והחברתית המשתנה. בנוסף, התיקונים ניסו להבטיח את תקפותם של הסכמי הממון, תוך מתן הגנה מפני ניסיונות לשנותם באופן חד-צדדי או כפוי. בין היתר, תיקון מס’ 2 – אשר מתיר את אימות ההסכם בידי נוטריון, וזאת על מנת להבטיח הסכמה חופשית והבנה מלאה של ההשלכות. נדגיש כי על מנת שההסכם יהיה תקף ומחייב, חייב להיות נערך מתוך הסכמה חופשית של שני הצדדים, ללא כפייה, והם צריכים להבין את כל ההשלכות המשפטיות של החתימה עליו. תיקון מס’ 3, המחייב אישור בית המשפט לענייני משפחה, או בית הדין הדתי שלו סמכות השיפוט בענייני נישואין וגירושין של בני הזוג, וכן טעון שינוי של הסכם כזה אישור כאמור. זאת, להבטחת הגנה משפטית מלאה והבטחת חופש הבחירה של בני הזוג. ותיקון מס’ 4, אשר מתיר חלוקה של רכוש גם טרם פקיעת הנישואין במקרים חריגים, וזאת בהתאם לנסיבות שהוגדרו בחוק.

 

יישום מעשי והיבטים פרקטיים בהסכמי ממון

חלוקת רכוש במסגרת הסכמי ממון

במסגרת הסכמי ממון, חלוקת הרכוש מהווה את הליבה של ההסדר. העקרונות המשפטיים המרכזיים כוללים:

  • חלוקה שווה לעקרון. במידה ואין הסכמה שונה, בני הזוג זכאים לקבל מחצית מהשווי הכולל של הרכוש המשותף (כפי שקובע סעיף 5 לחוק יחסי ממון).
  • חלוקה על בסיס תרומה. במקרים בהם אחד מבני הזוג תרם יותר מבחינה כלכלית, ניתן להסדיר חלוקה לא שווה, זאת בהסכמה מפורשת ובהתאם להוכחות כלכליות.
  • חלוקה של נכסים אישיים לעומת נכסים משותפים. נכסים שהיו בבעלות כל אחד מהצדדים טרם הנישואין, או שקיבלו במתנה/בירושה במהלך הנישואין, ייחשבו לרכוש אישי ולא ייכללו בהסדר חלוקת הרכוש המשותף.

הלכת השיתוף, אשר הייתה נהוגה לפני כניסת חוק יחסי ממון לתוקף, נותרה רלוונטית במקרים בהם אין הסכם ממון, או כאשר בני הזוג בוחרים שלא להסדיר את היחסים הממוניים ביניהם. הפסיקה העדכנית מדגישה כי במקרה בו נערך הסכם ממון, הוא יהיה הבסיס לקביעת זכויות חלוקת הרכוש, ואין לאפשר התערבות פסיקה שתשנה את ההסדר הקבוע בו, אלא אם כן קיים שינוי מהותי המאושר בכתב.

 

מיסוי מקרקעין בהסכמי ממון

חוק מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה) מתייחס לנושא מיסוי עסקאות מקרקעין. לפי הדין, בני זוג אשר מתגרשים נחשבים ל”תא משפחתי אחד”, דבר שעלול להשפיע על הטבות המס המגיעות לרכישת דירה יחידה. עם זאת, הסכמי ממון אשר קובעים הסדר הפרדה רכושית מאפשרים לבני הזוג לטעון להפרדה, ובכך להינות מהטבות מס המיועדות לרכישת דירה יחידה. לפיכך, במהלך ולצורך עריכת הסכם ממון, מומלץ לשלב ייעוץ מס מקצועי, אשר יסייע למזער חבות מס בעת העברת בעלות, להבטיח תכנון מס מיטבי בעת מכירת נכסים, להתאים את ההסדר המשפטי להנחיות רשות המיסים והפסיקה העדכנית

 

הסכם ממון מול רישום בטאבו: מה גובר?

לאחרונה, דין בית המשפט לענייני משפחה (תלה”מ (ת”א) 78429-01-23‏ ‏לאה נ’ רחל) במקרה בו בנות זוג רכשו במשותף, דירת מגורים. טרם הרכישה, חתמו השתיים על הסכם ממון. הזכויות בדירה שנרכשה, נרשמו בהתאם ליחס המימון ביניהן, קרי בהתאם לחלק היחסי שכל אחת מהצדדים שילמה בפועל לשם רכישת הדירה. אלא שבשל טעות בחישוב הלוואת המשכנתא, רשם הטאבו כי הזכויות בדירה נחלקות באופן שווה. כתוצאה מכך, זכויות הבעלות שנרשמו אינן משקפות את יחס ההשקעה הנכון. לאחר פרידת הזוג, ביקשה התובעת, בין היתר, להורות על תיקון המרשם בטאבו.

בית הדין פסק כי לרישום בפנקס המקרקעין יש חשיבות רבה מבחינה קניינית והוא מהווה ראיה חותכת לתכנו. תיקון המרשם יעשה רק במקרים בהם ביהמ”ש שוכנע כי הרישום הושג במרמה או שזכות שהייתה רשומה בפנקס קיים הושמטה מן הפנקס החדש או נרשמה בו שלא כשורה. במקרה זה, הענקת זכויות בהסכם ממון, מכוחם של חיים משותפים – אפשרית. ברם, כאשר הסכם הממון מגדיר את הרישום החוקי כמחייב, הרי שהאפשרות לסטות מן המרשם הופכת לכמעט בלתי-אפשרית.

 

ירושה וצוואות בהקשר להסכמי ממון

סוגיית הירושה מהווה חלק בלתי נפרד מהדיון בהסכמי ממון. על פי חוק הירושה, אדם אינו רשאי להתחייב מראש בדבר חלוקת עיזבונו. לפיכך, הסכמי ממון אינם מהווים תחליף לצוואה. עם זאת, ניתן לשלב את הסכם הממון עם צוואה, כאשר ההסכם מגדיר את חלוקת הרכוש במהלך חיי בני הזוג, והצוואה מסדירה את העברת הנכסים לאחר פטירה. כך תיווצר מסגרת משפטית אחידה, שתסדיר את ניהול הרכוש והעניינים המשפטיים של בני הזוג גם לאחר פטירה. עם זאת, למרות היתרונות שבשילוב ההסכמים, קיים אתגר משפטי משמעותי והוא הבטחת תאימות בין הוראות ההסכם לבין הצוואה. בתי המשפט נדרשים לפרש את שני המסמכים באופן שמבטיח שהרצון המקורי של בני הזוג יתקיים, תוך שמירה על זכויות היורשים לפי דין.

 

ייפוי כוח מתמשך בהסכמי ממון  

ייפוי כוח מתמשך הוא מסמך משפטי המאפשר לאדם (המייפה) למנות מיופה כוח שינהל את ענייניו במידה והוא יאבד את כושרו המשפטי או יתגלו מצבים רפואיים קשים. זהו כלי מרכזי כאשר מדובר בהעברת סמכויות ניהול נכסים וקבלת החלטות רפואיות. בהסכמי ממון, ייפוי כוח מתמשך יכול להיות משולב כהתייחסות לניהול נכסים וביצוע החלטות במקרים שבהם אחד מבני הזוג אינו כשיר משפטית. כך נוצר מסמך אחיד שמגן על זכויות הצדדים ומבטיח ניהול תקין של ענייני המשפחה גם במצבים בלתי צפויים.

 

הסכמי ממון בידועים בציבור

הסכם ממון בין ידועים בציבור הוא הסכם משפטי המסדיר את הזכויות והחובות הכלכליות של בני זוג שאינם נשואים אך חיים יחד במערכת זוגית קבועה. מטרת ההסכם היא למנוע מחלוקות עתידיות ולהגדיר מראש את חלוקת הרכוש, החובות והזכויות של כל אחד מבני הזוג במקרה של פרידה או פטירה.

מה כולל הסכם ממון לידועים בציבור?

  • הפרדה או שיתוף רכושי. האם הרכוש והנכסים של כל אחד מהצדדים נותרים בבעלותו האישית, או שהכול מחולק שווה בשווה. בנוסף, האם קיימים נכסים מסוימים שיוגדרו כרכוש משותף?
  • זכויות על דירה משותפת. האם הדירה שבה בני הזוג חיים תהיה רכוש משותף, גם אם רשומה רק על שם אחד מהם? האם בן הזוג שאין לו בעלות על הדירה יקבל זכויות מגורים במקרה של פרידה או פטירה?
  • חלוקת חובות. כיצד יתחלקו חובות כלכליים שנצברו במהלך הקשר. לדוגמה, הלוואות, משכנתאות וחובות אחרים.
  • מזונות לאחר פרידה. האם בן הזוג יהיה זכאי למזונות לאחר הפרידה, וככל שכן, למשך כמה זמן ובאיזה סכום? בנוסף, האם תהיה תמיכה כלכלית במקרה של אובדן יכולת פרנסה?
  • הגנה במקרה של פטירה. אם בן הזוג בעל הנכס המרכזי נפטר, האם בן הזוג השני יקבל זכויות מגורים? האם ובאיזה אופן תובטח רווחת בן הזוג שנותר בחיים? האם בן הזוג היורש יוכל להמשיך לגור בבית המשותף גם אם אין לו זכויות בעלות עליו?
  • ניהול חשבונות בנק והשקעות. האם בני הזוג מחזיקים חשבון משותף או חשבונות נפרדים, וכיצד יתנהלו השקעות משותפות.
  • מתנות וירושות. האם ירושות ומתנות שמתקבלות במהלך הקשר נחשבות לרכוש פרטי או משותף?

כיצד מאשרים את ההסכם?

בניגוד להסכמי ממון בין בני זוג נשואים, שאותם חובה לאשר בבית המשפט, הסכם ממון בין ידועים בציבור ניתן לאשר בבית המשפט לענייני משפחה או בפני נוטריון. אישור כזה מעניק להסכם תוקף מחייב ומקטין את הסיכון להפרתו.

מדוע חשוב לערוך הסכם ממון לידועים בציבור?

ללא הסכם ממון, במקרה של פרידה או פטירה, חלים על בני הזוג דינים מכוח חזקת השיתוף ודיני הירושה, שעלולים להוביל לתביעות משפטיות ומאבקים על רכוש וכספים. הסכם ממון מסייע למנוע אי-בהירות ולהבטיח שהרכוש יחולק בהתאם לרצונם של בני הזוג.

המלצות 

  • תכנון מוקדם והכנה יסודית. הקפדה על תהליך הכנה מעמיק הכולל הערכת נכסים, חובות והתחייבויות, והבנה מלאה של המשמעויות המשפטיות.
  • שקיפות והסכמה הדדית. על בני הזוג לנהל דיון פתוח ומפורט, ולהבטיח כי כל הסעיפים בהסכם מובהקים וברורים, תוך חתימה על הסכם בכתב ובאישור גורם מוסמך.
  • שילוב ייעוץ משפטי וכלכלי. מומלץ לערב עורכי דין ורואי חשבון, על מנת להבטיח את מירב ההגנה המשפטית והחיסכון הכלכלי, כיום ובעתיד.
  • עדכון שוטף. חשוב לעדכן את ההסכמים בהתאם לשינויים במצב המשפחתי, הכלכלי והמשפטי, ולבצע בדיקות תקופתיות על מנת לוודא שההסדר עדיין מייצג את רצונות הצדדים.
  • שילוב הסכמים משלימים. מומלץ לשלב הסכמי ממון עם צוואה וייפוי כוח מתמשך, על מנת שהסדרת הזכויות תישאר אחידה וברורה, בכל הסיטואציות.

 

סיכום 

הסכמי ממון מהווים כלי משפטי חיוני בניהול הסיכונים הכלכליים של בני זוג וביצירת ודאות משפטית במקרים של פירוד או גירושין. הם מאפשרים לבני הזוג לקבוע את אופן חלוקת הרכוש, להגן על נכסים אישיים ומשותפים, ולתכנן את עתידם הכלכלי בצורה מסודרת וברורה. המערכת המשפטית בישראל, אשר מבוססת על חוק יחסי ממון בין בני זוג, יחד עם הפסיקה העדכנית, מספקת מסגרת משפטית יציבה המבטיחה שכל הסכם כזה ייערך מתוך שקיפות, הסכמה חופשית ועמידה בדרישות החוק.

להצלחת תהליך עריכת הסכם ממון יש חשיבות רבה לא רק מבחינה משפטית, אלא גם כלכלית וחברתית. מומלץ מאוד לשלב ייעוץ משפטי וכלכלי מקצועי, לעדכן את ההסכמים בהתאם לשינויים במציאות, ולשלב כלים משפטיים משלימים כגון צוואה וייפוי כוח מתמשך, כך שההסדר הכולל יהיה אחיד ובר-קיימא לכל אורך חיי הזוגיות. עורכי הדין במשרד עורכי הדין וולר ושות’, עומדים לרשותכם עם שירות משפטי מקצועי ואישי, במטרה להבטיח את ההצלחה והביטחון המשפטי שלכם בכל אתגר. צרו קשר עכשיו.

שתפו עם חברים
צרו איתנו קשר

מאמרים נוספים

לייעוץ ומידע מלאו פרטים ונחזור אליכם

"*" אינדוקטור שדות חובה

או מלאו פרטים ונחזור אליכם