top image

העברת זכויות במקרקעין לילדים

שינויים בתא המשפחתי, ענייני ירושות וצוואות, וכן שינויים במדיניות מיסוי נדל”ן במדינת ישראל, מובילים משפחות רבות לבחון העברת זכויות במקרקעין, אל הדור הבא – הילדים. העברת זכויות במקרקעין לילדים היא סוגיה מורכבת בעלת השלכות משפטיות, כלכליות ומיסויות. מדובר בהחלטה בעלת משמעויות רחבות היקף, אשר מחייבת תכנון מוקפד והתחשבות במערכת הדינים הרלוונטית, לרבות דיני המקרקעין, דיני המס, דיני הירושה והמשפחה. תכנון מוקדם, זהיר ומדויק של העברת זכויות במקרקעין לילדים, בסיוע עו”ד מקרקעין, עשויה לפתור את הבעיות.

מהי העברת זכויות במקרקעין?

העברת זכויות במקרקעין היא פעולה משפטית שבמסגרתה מועברות זכויות קנייניות בנכס מקרקעין מגורם אחד לגורם אחר. זכויות אלו עשויות לכלול בעלות, חכירה, שכירות או זיקת הנאה, בהתאם לאופי העסקה וההסכמות החוזיות בין הצדדים. את הזכות במקרקעין ניתן להעביר רק במסגרתה של עסקת מקרקעין. ניתן לבצע העברה בתמורה או ללא תמורה, באופן חלקי או מלא.

דרכי העברת זכויות במקרקעין

ניתן להעביר זכויות במקרקעין לילדים במספר דרכים עיקריות:

עסקת מתנה

העברת נכס ללא תמורה מחייבת עריכת הסכם מתנה בהתאם להוראות חוק המתנה, תשכ”ח-1968. מתנה זו טעונה אישור בכתב והיא בלתי הדירה, למעט במקרים חריגים המפורטים בחוק. כפי שנפרט, עסקה זו פטורה ממס שבח ומס רכישה בכפוף לתנאים מסוימים, אך יש להצהיר עליה לרשויות המס.

מכירה לילדים בתמורה סמלית

העברה בתמורה, גם אם סמלית, מסווגת כעסקת מקרקעין לכל דבר ועניין. עסקה זו מחייבת עריכת חוזה מכר, אשר חייב לכלול פירוט התמורה, תנאי תשלום, וזכויות וחובות הצדדים. על אף שהתמורה נמוכה, רשות המיסים רואה בעסקה זו כהעברה לכל דבר ומחשבות את המסים על פי שווי השוק של הנכס. בנוסף, יש להוכיח כי העסקה אינה למראית עין בלבד, וכי אכן בוצעה תמורה ממשית, ולוּ סמלית, על מנת להימנע מטענות בדבר ניסיון לל”תיחמון” מס.

הורשה על פי צוואה

הורשה היא דרך נפוצה להעברת נכסים לילדים לאחר פטירת ההורה, בהתאם להוראות חוק הירושה, תשכ”ה-1965. לצורך הקניית הזכויות, יש צורך בצו קיום צוואה או צו ירושה.

העברה בנאמנות

אפשרות נוספת היא העברת הזכויות לידי נאמן, אשר יחזיק בהן לטובת הילדים בהתאם לתנאי כתב הנאמנות.  העברה בנאמנות היא מנגנון משפטי לפיו מועברות הזכויות במקרקעין לנאמן, המחזיק בנכס לטובת הנהנים – הילדים, בהתאם לתנאים הקבועים בכתב הנאמנות. היתרון המרכזי בהעברה בנאמנות הוא מתן גמישות ניהולית ושליטה בתנאי ההעברה, תוך הבטחת הגנה על הנכס מפני סיכונים אפשריים, כגון חובות או מחלוקות משפחתיות. הקמת נאמנות דורשת ניסוח מדויק של כתב נאמנות, בו יפורטו זהות הנהנים, זכויותיהם וחובות הנאמן, ובהתאם להוראות חוק הנאמנות, תשל”ט-1979. העברת זכויות בנאמנות עשויה להיות פטורה ממס במקרים מסוימים, אך הדבר תלוי בנסיבות הספציפיות, ובחוקי המס הרלוונטיים.

 

העברת זכויות במקרקעין בין הורים לילדים – עסקת מתנה

העברה ללא תמורה עוד בחיי ההורים, מאפשרת לשלוט על חלוקת הרכוש ולצמצם את הסיכון לסכסוכים משפחתיים, לאחר פטירתם. כך, העברת הנכסים בחיים, מאפשרת להורים להתחשב במצב הכלכלי, הפיננסי, המשפחתי, והתכניות לעתיד של הילדים, ולבצע העברה מתוכננת, מותאמת ומחושבת. באופן זה, ההעברה עשויה למנוע סכסוכי ירושה עתידיים, התנגדויות לצוואה מצד יורש שלא מרוצה מחלקו, או טענות של פגמים שנפלו בצוואה. זו העברת זכויות במתנה (עסקת מתנה או “העברת זכות ללא תמורה”).

העברת הזכויות במתנה, תחייב את הנהנה, בתשלום מיסוי מקרקעין, כדלקמן:

  • מס רכישה: העברה ללא תמורה, במהלך חיי המעביר, תחייב את הנהנה הקרוב (כהגדרתו במס רכישה), ב-שליש מס רכישה. אלא שהעברה זו עלולה לגרום לבעיות משפטיות וכלכליות, אם הנהנים יבקשו לרכוש דירה נוספת למגורים, וכן במקרים נוספים.
  • מס שבח: העברה ללא תמורה, במהלך חיי המעביר, אל קרובו (כהגדרתו בחוק מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה) – הגדרה השונה מתקנות מס הרכישה) – פטורה לחלוטין ממס שבח. אולם, כאשר ימכור הנהנה את המקרקעין שקיבל במתנה, הרי שהוא יכנס בנעלי נותן המתנה בעניין נתוני הרכישה. בנוסף, על מקבל המתנה יהא להמתין עם מכירת הדירה עד תום “תקופות הצינון”, לצורך קבלת הפטור ממס שבח.
  • היטל השבחה: העברה ללא תמורה, המתבצעת מאדם לקרובו, אינה מהווה מימוש לצורך חבות בהיטל השבחה. כאשר ימכור הנהנה את המקרקעין שקיבל במתנה, הוא יחוב בהיטל ההשבחה.

 

העברת זכויות במקרקעין בין הורים לילדים – הורשה (צוואה)

דרך נוספת להעברת נכסים היא במסגרת הצוואה. חלוקת הנכסים בצוואה, יש לתכנן זאת בזהירות ובקפדנות, מראש. חלוקה מדוייקת ושוויונית של הנדל”ן והרכוש (באמצעות “טבלאות צדק”), כך שכל אחד מהיורשים יקבל זכויות מסוימות, ולא שכולם יחד יהיו שותפים בבעלות על כל הנדל”ן שעבר בירושה. כך אפשר למנוע חיוב במס שבח ובמס רכישה. כך יתאפשר להם, לאחר פטירת המוריש, לחלק את הבעלויות בנכסים שירשו, תוך תשלומי איזון הדדיים. בתנאים מסויימים (וככלל), העברת זכות במקרקעין בצוואה, פטורה ממס והיורשים לא יישאו בחבות מיסוי כלל (לפחות עד העברת חוק מסי ירושה…)

 

העבר זכויות באופן מקוון

שורת החלטות של לשכת עורכי הדין, הקלו על ביצוע עסקאות במקרקעין, כך שחלק מהן ניתן לבצע באופן מקוון. נכון להיום, ניתן לחתום באופן דיגיטלי על מרבית מסמכי עסקת מקרקעין, לאמת חתימה, ולבצע עסקה בקלות רבה. כאשר ההעברה נעשית במשפחה, אזי הדברים מהירים, יעילים וזולים.

 

העברת זכויות במקרקעין בסיוע עו”ד מקרקעין מנוסה

העברת זכויות במקרקעין לילדים היא מהלך שיש לתכננו בקפידה, תוך היוועצות עם עורך דין הבקיא בדיני מקרקעין ובעל ניסיון בתכנון העברות בין דוריות. ייעוץ משפטי מתאים יאפשר ניהול מושכל של הנכסים המשפחתיים, תוך מיקסום ההטבות המיסוייות והבטחת זכויותיהם של כלל המעורבים. עו”ד ונוטריון פנחס וולר, מנהל מומחה בדיני מקרקעין ומיסוי מקרקעין מעל 44 שנה. עו”ד וולר מלווה עסקאות מקרקעין, הסכמי מכר, רכישה והעברה בין-דורית, תוך תכנון מס מקדים למיסוי אופטימאלי לכל עסקה. צרו קשר עכשיו עם עו”ד מקרקעין מנוסה.

שתפו עם חברים
צרו איתנו קשר

מאמרים נוספים

לייעוץ ומידע מלאו פרטים ונחזור אליכם

"*" אינדוקטור שדות חובה

או מלאו פרטים ונחזור אליכם