top image

בקשה לצו קיום צוואה

בקשה לצו קיום צוואה, צו קיום צוואה

 

חשיבותו של צו קיום צוואה

צו קיום צוואה מהווה אישור רשמי לתקפות הצוואה ומעניק סמכות חוקית לפעול על פיה. ללא צו קיום צוואה, לא ניתן להוציא לפועל את הוראות הצוואה ולחלק את נכסי העיזבון בהתאם לרצונו של המנוח. חשיבותו של הצו נובעת ממספר היבטים:

  • אישור תקפות הצוואה. הצו מאשר כי הצוואה נערכה כדין, תוך עמידה בכל הדרישות הפורמליות והמהותיות הקבועות בחוק הירושה.
  • הגנה על רצון המנוח. באמצעות הצו, בית המשפט מבטיח כי רצונו האחרון של המנוח יכובד.
  • הגנה על היורשים ומניעת סכסוכים. הצו מספק ודאות משפטית ומונע מחלוקות עתידיות בין היורשים, או מול צדדים שלישיים.
  • אפשרות מימוש הזכויות. הצו מאפשר ליורשים לממש את זכויותיהם על נכסי העיזבון, כולל העברת בעלות על נכסים, גישה לחשבונות בנק וכיוצ”ב.
  • מתן סמכות למנהל העיזבון (אם מונה). אם מונה מנהל עיזבון בצוואה, הצו מאשר את מינויו ומעניק לו את הסמכות לפעול לניהול העיזבון וחלוקתו.

 

  • צוואה מקורית. אין אין בנמצא צוואה מקורית, יש להגיש בקשה להוכחת הצוואה בהעתק. אם הצוואה המקורית נמצאת מחוץ לישראל וערכאה שיפוטית זרה נתנה צו לקיום אותה הצוואה, יש להגיש את הצו שניתן כשהוא מאומת כדין.
  • הוכחת פטירה או הוכחת מוות של הזכאים על פי הצוואה שנפטרו לפני המוריש או אחריו.
  • אם יש מספר זוכים (יורשים) שרשומים בצוואה – אישור שנשלחה הודעה בדואר רשום לכל הזוכים (היורשים) על הגשת הבקשה לקבלת הצו או אישור שמגיש הבקשה מסר הודעה אישית על כך לכל הזוכים (בנוסח אחיד). לחילופין, אישור שהמבקשים הודיעו לזכאים על פי הצוואה, באופן אישי.
  • ייפוי כוח, אם המבקש מיוצג על ידי עורך דין.
  • תשלום אגרת צו קיום צוואה, ודמי פרסום (שובר כתום).
  • אם אחד מהזכאים על פי הצוואה מוותר על חלקו בעיזבון, יש לצרף לבקשה “תצהיר הסתלקות”, חתום על ידי המסתלק ומאומת כדין ע”י עורך דין. קראו כאן הרחבה בנושא הסתלקות מעיזבון.

אם המנוח היה אזרח ישראלי שנפטר בחו”ל, יש לעדכן במרשם האוכלוסין את דבר הפטירה, טרם הגשת הבקשה לצו.

 

סוגיות מורכבות בהליך בקשת צו קיום צוואה

הליך בקשת צו קיום צוואה עשוי להיות מורכב ולעורר סוגיות משפטיות מאתגרות. מספר נושאים שעשויים להתעורר –

פגמים צורניים בצוואה

צוואה שאינה עומדת בדרישות הצורניות הקבועות בחוק – עלולה להיפסל.

טענות לפגמים בכשרות המצווה

התנגדויות לצוואה עשויות להתבסס על טענות כי המצווה לא היה כשיר נפשית בעת עריכת הצוואה, או כי הצוואה נערכה תחת לחץ או השפעה בלתי הוגנת. במקרים כאלה, בית המשפט יהיה חייב להכריע, על בסיס ראיות ועדויות.

קיומן של מספר צוואות

כאשר קיימות מספר צוואות של אותו מצווה, עולה השאלה איזו מהן משקפת את רצונו האחרון. בית המשפט יבחן את תאריכי הצוואות, את תוכנן ואת הנסיבות שהובילו לעריכתן כדי להכריע בסוגיה זו. כך גם באשר לטענות על זיוף צוואה.

צוואות הדדיות

כאשר בני זוג ערכו צוואות התלויות זו בזו (הדדיות), אם אחד מבני הזוג מבקש לשנות את צוואתו לאחר פטירת בן הזוג השני. ניתן לקרוא הרחבה בנושא צוואה הדדית, כאן.

ירושה בין-לאומית

אם למנוח (המצווה) היו נכסים במדינות שונות או כאשר קיימת שאלה של סמכות שיפוט בינלאומית, עולות סוגיות מורכבות של ברירת דין וסמכות שיפוט.

 

הטיפול בבקשה לצו קיום צוואה

  • הבקשה התקינה מועברת על ידי מזכירות הרשם לענייני ירושה, לפרסום ברשומות ובעיתון.
  • במקביל, מעביר הרשם את הבקשה לטיפולו של עוזר הרשם (או לטיפולו של ב”כ היועץ המשפטי לממשלה במשרדי האפוטרופוס הכללי). במידת הצורך, ידרוש הרשם מהמבקש הבהרות ו/או פרטים נוספים.
  • לאחר השלמת הטיפול בבקשה, ניתן צו לקיום הצוואה. אם הרשם לענייני ירושה אינו מוסמך לתת צו קיום צוואה, מן הטעמים בסעיף 67א לחוק הירושה, יעביר הרשם את הבקשה לבית המשפט לענייני משפחה.
    הצו המתקבל הוא צו דיגיטלי הנשלח לדוא”ל של מגיש הבקשה או מייצגו. במקביל, עובר הצו גם למשרדי ממשלה, לבנקים ולחברות ביטוח. בכך, לא יהיה עוד צורך להציג את הצו בעת קבלת שירות מגופים אלה.
    רשימת הגופים ומשרדי הממשלה: האגף לרישום והסדר מקרקעין (טאבו), רשות מקרקעי ישראל, משרד התחבורה, משרד החוץ, רשות המיסים, רשות התאגידים, בנקים וחברות ביטוח.
    עם קבלת הצו הדיגיטלי מומלץ לשומרו במחשב שלכם כקובץ לשימוש עתידי וכך תוכלו להעבירו בכל עת לכל גורם שיבקש.
  • השלמת מסמכים, באמצעות הרשם לענייני ירושה Online – מערכת לאיתור תיקים, ביצוע פעולות והשלמת מסמכים.

 

כמה זמן לוקח צו קיום צוואה?

ככלל, צו קיום צוואה יינתן בתוך 40 ימים מיום הגשת הבקשה או מיום הגשת הצוואה המקורית, לפי המאוחר (כולל את תקופת הפרסום בעיתון). אם הבקשה הועברה לתגובת ב”כ היועץ המשפטי לממשלה, תינתן תגובתו הראשונה בתוך 30 ימים ממועד ההעברה ובמקרה זה, ככלל, יינתן צו קיום הצוואה בתוך 50 יום. מניסיוננו, במציאות, מניסיוננו, הוצאת צו קיום צוואה אורך, חודשים בודדים. במקרה של התנגדויות לבקשה, יעביר הרשם את התיק לבית המשפט. או אז, ההליך יימשך זמן רב.

 

העברת הטיפול בבקשה לבית המשפט לענייני משפחה

הרשם לענייני ירושה הינו גורם מרכזי ובעל סמכויות נרחבות בכל הנוגע לתחום הירושות בישראל. תפקידיו העיקריים הם טכניים – טיפול בבקשות למתן צווי ירושה וצווי קיום צוואה, הפקדת צוואות והכרזה על יורשים. במקרים בהם נדרשת הכרעה שיפוטית, כפי שיפורט להלן, יעביר הרשם לענייני ירושה את התיק לבית המשפט לענייני משפחה:
  • הוגשה התנגדות לבקשה.
  • מי שבעניינו הוגשה הבקשה הוא אדם שהאפוטרופוס הכללי מנהל את רכושו.
  • היועץ המשפטי לממשלה או בא כוחו ראו לנכון ליזום הליך בקשר לבקשה או להצטרף להליך.
  • המדינה או אחד ממוסדותיה הם צד לבקשה.
  • הרשם לענייני ירושה ראה לנכון להעביר את הבקשה לבית-המשפט.

 

בקשה לצו קיום צוואה מקוון

בשנים האחרונות, ניתן להגיש בקשות באופן מקוון, באמצעות אתר “הרשם לענייני ירושה Onilne”. יש למלא את הטפסים, לאמת אותם, ולשגר אותם. הבקשה המקוונת תוגש ע”י המבקש או ע”י עורך דין (ואז היא מבוצעת באופן מהיר יותר, מקצועי יותר, ובתשלום אגרה מופחתת). לאחר הגשת הבקשה לרשם, יתקבל דואר אלקטרוני על קליטת הבקשה, והמשך הנחיות. לאחרונה (ספטמבר 2024), ניתן להגיש בקשה מקוונת לצו ירושה, בהזדהות לאומית.

 

תפקידו של עורך הדין בהליך בקשת צו קיום צוואה

מעורבותו של עו”ד מומחה בדיני ירושה וצוואות היא קריטית בהליך בקשת צו קיום צוואה. תפקידו של עורך הדין כולל ייעוץ מקדים לצורך הערכת תקפות הצוואה וסיכויי ההצלחה של הבקשה. לאחר מכן, הכנת הבקשה: ניסוח מקצועי של כתב הבקשה והכנת כל המסמכים הנדרשים, וכן ייצוג משפטי בפני רשם הירושה או בבית המשפט. ככל שקיימות התנגדויות, לעורך הדין תפקיד משמעותי בהתמודדות עם ההתנגדויות ובניהול משא ומתן עם מתנגדים (או אף מתנגדים פוטנציאליים). על עורך הדין לתת מענה לשאלות ועדכון שוטף על התקדמות ההליך.

 

עורך דין צוואות וירושות מומחה

באופן כללי, אין צורך להיות בעלי השכלה משפטית בכדי להגיש בקשה להוצאת צו קיום צוואה. אולם, במקרים מורכבים, אבל מתמשך, סכסוכים במשפחה, יורשים המפוזרים ברחבי העולם, או סתם התמודדות עם בירוקרטיה – יש עדיפות לטיפול על ידי עורך דין. עו”ד ונוטריון פנחס וולר מתמחה בצוואות, ירושות, ובכל ההליכים והערכאות המשפטיות, במשך למעלה מ-40 שנה. צוואות, ירושות, עזבונות, על הסכסוכים המשפחתיים הנלווים לכך, דורשים מומחיות, רגישות, ניסיון מקצועי וניסיון חיים. פנו לעורך דין מומחה, שצבר ניסיון במשך עשרות שנים. צרו קשר, כבר עכשיו.

שתפו עם חברים
צרו איתנו קשר

מאמרים נוספים