תחום דיני הירושה עוסק בהסדרת חלוקת רכושו של אדם לאחר מותו, ומשלב בתוכו סוגיות משפטיות, רגשיות וכלכליות מהמורכבות שבמשפט הפרטי. עורך דין לענייני ירושות וצוואות הוא איש המקצוע האמון על ליווי יחידים ומשפחות לאורך הדרך המאתגרת הזו, תוך הקפדה על שמירת רצונם של המורישים ומניעת סכסוכים אפשריים בין יורשים.
ליווי משפטי בתחום הירושות כולל ייעוץ בעריכת צוואות מותאמות אישית, טיפול בבקשות לצווי ירושה וקיום צוואות, וכן ייצוג בסכסוכי ירושה ובהתנגדויות לקיום צוואות. מעבר לכך, עורך הדין מלווה את לקוחותיו בניהול עיזבונות מורכבים, מינוי מנהלי עיזבון, וטיפול בחובות ובנכסים המצויים בעיזבון, לעיתים גם כאלה הנמצאים בחו”ל.
ההיוועצות עם עורך דין מומחה מאפשרת תכנון נכון של העברת נכסים, תוך הבטחת עמידה בהוראות החוק, שמירה על רצונם של המורישים, והפחתת חשיפות מס אפשריות ליורשים. עורך הדין מספק הנחיות מעשיות להתנהלות מול רשויות הרישום, מייצג בהליכי התנגדות לצוואות, ומבטיח כי ניהול ההליכים המשפטיים יתבצע בצורה מדויקת ומוקפדת.
תכנון מוקדם של ירושה באמצעות צוואה ברורה ומדויקת, ולעיתים גם בשילוב ייפוי כוח מתמשך או נאמנויות משפטיות, מאפשר לאדם להבטיח את עתידם הכלכלי של בני משפחתו, למנוע מחלוקות, ולהעביר את נכסיו בהתאם לערכיו האישיים והמשפחתיים. משרד וולר ושות’ מלווה את לקוחותיו ברגישות ובמקצועיות בכל שלב, מהתכנון המוקדם ועד לניהול העיזבון לאחר הפטירה.
למה צריך בכלל צוואה?
השאלה הבסיסית היא – למה צריך צוואה. חוק הירושה קובע כי בהיעדר צוואה, חלוקת הרכוש של האדם שנפטר נעשית בהתאם ל”מעגלי קרבה” בין המנוח לבין קרוביו ומשפחתו, בשיעורים קבועים. אולם, חלק מהאנשים מעוניינים להותיר הנחיות – חלוקה שונה בין יורשים, או מעוניינים בהשארת הבהרה נוספת או מפורטת יותר. עריכת צוואה מאפשרת לאדם המצווה לוודא שגם לאחר מותו, רצונו יבוא לידי ביטוי בצורה המדויקת ביותר.
הגנה על צוואה
הגנה על צוואה הנה מכלול הצעדים והפעולות, שעל עורך הדין לבצע, במטרה לוודא את תוקפה וקיומה של הצוואה, ולמניעת התנגדויות לצוואה (ובוודאי את פסילתה). פעולות אלו כוללות עריכת הצוואה בהתאם להוראות הדין, בדיקות רפואיות והערכת כשירות רפואית של המצווה, וכן תכנון פעולות אותן מומלץ ליורשים לנקוט. לצורך הגנה על צוואה, יש לחשוב הן על הפרטים הקטנים, והם על התמונה בכללותה. מניסיוננו, קיימים מספר מצבים, סטטוסים או העדפות אישיות, המחייבים התייחסות מיוחדות בצוואה:
- ירושה אשר מדירה יורשים טבעיים מהעיזבון. קרי, במקרים בהם המוריש מעוניין כי אחד מהיורשים הטבעיים (לרוב צאצאים), לא יקבל דבר מהעיזבון. כך גם במקרה בו המוריש מעוניין להוריש לעמותות, לתאגידים, למטפל סיעודי וכיוצ”ב.
- זכויות או נכסים שלא הוסדרו, ושעלול להיות קושי להוריש אותם.
- בני זוג ידועים בציבור.
- גרושים, פרודים ו/או משפחות שבראשן הורה עצמאי (משפחות חד-הוריות).
- זוג בנישואים שניים, כאשר לכל אחד מבני הזוג יש ילדים משלו.
משרד עורכי דין וולר ושות’ משמש כמוקד ידע מקצועי בחיפה והצפון, הן עבור לקוחות והן עבור עורכי דין, בתכנון הגנה על צוואות, במקרים המורכבים ביותר, במשך למעלה מ-40 שנה.
עדכון צוואה
המצווה רשאי לשנות את הוראות הצוואה, בהתאם לרצונו, בכל עת. סעיף 36 לחוק הירושה קובע כי המצווה רשאי לבטל צוואתו, באמצעות השמדת הצוואה שנערכה, או על ידי עריכת צוואה חדשה. יחד עם זאת, החוק מורה כי כאשר אדם מבקש לבטל את צוואתו, עליו לעשות זאת באותו האופן שבו הוא ערך את הצוואה. צוואה חדשה ועדכנית, תוביל לביטולה של כל צוואה הקודמת לה ותהפוך לצוואה הקובעת.
אם נערכה צוואה בסיוע עורך דין ירושות וצוואות מומחה, אין צורך “לחדש” או לעדכן אותה. זאת, לאור העובדה שהיא כוללת את הנכסים והזכויות באופן כללי, נוקבת בחלוקה העקרונית של העיזבון, ותתעדכן מאליה. אולם, כאשר האדם המצווה מעוניין לשנות, מהותית, את חלוקת העיזבון, או אם חלו שינויים מהותיים בנכסים, פטירת יורשים, או מבוקש תכנון מיסוי מקרקעין – נדרשת הכנת צוואה חדשה. שינוי או עדכון של צוואה קיימת עלול לעלות סימני שאלה בעתיד סביב רצון המצווה, הסיבות והנסיבות שהובילו אותו לשנות או לעדכן את הצוואה האחרונה, ועלול להוביל לסכסוכי יורשים במשפחה.
ערעור על צוואה (התנגדות לצו ירושה)
צוואה אינה משקפת תמיד את ציפיות היורשים. המציאות מוכיחה שלעיתים, קרובי משפחת הנפטר מוצאים עצמם מול שוקת שבורה, עת שמתגלה כי המנוח הותיר צוואה שונה, או צוואה עדכנית יותר. קיימות דרכים משפטיות רבות להביא לביטול מלא או חלקי של צוואות, ואף לפסילת צוואות, גם במקרים בהם הצוואה נראית תקינה. לזכותו של משרד וולר הצלחות רבות בתחום ערעור על צוואות, בהליכים ובערכאות השונות, וביצירת תקדימים רבים.
עורך דין לסכסוכי ירושה
בתי המשפט מפנים, זה שנים רבות, לעו”ד פנחס וולר, לצורך טיפול וגישור בסכסוכי ירושה. אלו מקרים רגישים, בהם היורשים מסוכסכים ורבים ביניהם בכל הנוגע לגורל העיזבון, ולחלקו של כל אחד בו. לעיתים, משפחות מעדיפות להצניע סכסוכים משפטיים, וסכסוכים עסקיים, ולהעביר את הנושא בהסכמה לידי עורך דין אמין. הניסיון, המיומנות, הידע המקצועי, ויכולת הערכת הסיכונים עבור כל אחד מהצדדים, כמו גם החיסיון המוחלט והסודיות שבהליכים, מאפשרים לעיתים לצדדים מסוכסכים להגיע לעמק השווה, במסגרת טיפול משרד וולר ושות’.
בחירת עורך דין לענייני ירושה
בבחירת עורך דין לענייני ירושה, צריך לקבל המלצות אישיות מאנשים שאתם סומכים עליהם. חשוב לבחור בעל מקצוע, שיש לו את הידע ואת הניסיון הדרושים, על מנת לספק את הסיוע הטוב ביותר. חשוב לבחור עורך דין, המעודכן בחקיקה ובפסיקה העדכנית. כאשר מראיינים עורכי דין פוטנציאליים לענייני ירושה, כדאי לשאול על השכלתם, ניסיונם ותחומי ההתמחות שלהם. כדאי גם לשאול לגבי שכר הטרחה שלהם וזמינותם, ולהקפיד לקבל הבנה ברורה לגבי השירותים שהם מספקים וכיצד הם יטפלו במקרה שלך. בכל מקרה ובכל בחירה, אנו ממליצים להיעזר בעורך דין לענייני ירושות, בהקדם האפשרי, על מנת שיכיר את הפרטים והגורמים המעורבים בתיק, ויוכל לייצר פתרונות מותאמים.
הפקדת צוואה
- ניתן להפקיד צוואה בכתב יד, בעדים, או בפני רשות.
- ניתן להפקיד מרחוק באופן מקוון או בהתייצבות בלשכות, בזימון תור בלבד.
- חובה להפקיד את הצוואה המקורית: לא ניתן להפקיד העתק או צילום.
- בצוואה הדדית יש לבצע הפקדה עבור כל מצווה בנפרד.
- הפקדת צוואה מרחוק (“הפקדה מקוונת”) היא מעשה אישי. רק המצווה, בעצמו, יכול לבצע הפקדה מהאזור האישי שלו. תשומת הלב כי כי גם מי שהפקיד את הצוואה באופן מקוון, צריך לשלוח את הצוואה המקורית בתוך 45 ימים למשרד רשם הירושה, ולוודא כי התקבלה. אם לא התקבל אישור על ההפקדה, ההפקדה המקוונת מבוטלת.
- נוטריון יכול להפקיד צוואה נוטריונית עבור מצווה, ככל שהמצווה מעוניין בכך, וזאת תוך 30 יום ממועד עשיית הצוואה.
- הפקדת צוואה ברשם לענייני ירושה הינה רשות ולא חובה. הצוואה בתוקף גם ללא הפקדה.
- אין בהפקדת הצוואה כדי להוות אישור לתקינות הצוואה.
חלוקת עיזבון באמצעות הסכם חלוקת עיזבון בין יורשים
סעיף 110 לחוק הירושה קובע כי “נכסי העזבון יחולקו בין היורשים על פ׳ הסכם ביניהם או על פי צו בית־המשפט“. חלוקה זו היא הדרך העדיפה על פי המחוקק, והיא אף עדיפה על פני הוראותיו המפורשות של המוריש. במילים אחרות, זו העברת נכסים, למי שהמצווה (המנוח) לא התכוון לזכות. המחוקק קבע כי חלוקת נכסי מקרקעין של העיזבון בין היורשים, איננה “מכירה” (החייבת במס), בתנאים מסויימים. אולם, עסקה בין יורשים על נכסי העיזבון – חייבת במס. לחלוקת העיזבון יש השלכות כלכליות ומשפטיות מהותיות על היורשים, ובראשן – תחולת מיסוי מקרקעין. על מנת להימנע מתשלומי מס מיותרים, יש לתכנן את חלוקת העיזבון מראש.
עבודה עם עורך דין לענייני ירושה יכולה לספק שקט נפשי ולסייע לחלוקת נכסיכם על פי רצונכם, לאחר פטירתכם. בין אם אתם רק מתחילים לחשוב על תכנון עיזבון ובין אם אתם כבר בתהליך של הסדר עיזבון, עורך דין ירושות מנוסה יכול לעזור ללוות אתכם בתהליך ולוודא שהכל יתנהל נכון.
טיפול מקיף בדיני ירושה: מה אנו מציעים?
✔️ עריכת צוואות מותאמות אישית.
✔️ ניהול בקשות לצו ירושה ולצו קיום צוואה.
✔️ הגשת התנגדויות לצוואה או לצו ירושה.
✔️ ייצוג בהליכי ירושה מורכבים בבתי המשפט.
✔️ מינוי מנהל עיזבון וניהול נכסי עיזבון.
✔️ ליווי בתכנון עיזבון – בישראל ובחו”ל.
עורך דין ירושות – ליווי מקצועי לניהול נכסים והגנה על זכויות
תחום דיני הירושה עוסק באחת הסוגיות הרגישות והמורכבות במשפט הפרטי — הסדרת חלוקת רכושו של אדם לאחר מותו.ייעוץ וליווי מקצועי של עורך דין מומחה לירושות אינו מותרות — הוא הכרחי לשם שמירה על זכויות היורשים, מניעת סכסוכים מיותרים, וניהול נכון של העיזבון. משרד וולר ושות’, בעל מומחיות רבת שנים בתחום הצוואות והירושות, מלווה לקוחות פרטיים ומשפחות בעסקאות רגישות אלו, תוך הקפדה על דיסקרטיות מלאה, רגישות אנושית וידע משפטי מעמיק. צרו קשר, כבר עכשיו.