top image

יתרונות וחסרונות ייפוי כוח מתמשך

יתרונות וחסרונות ייפוי כוח מתמשך, קבלת החלטות ייפוי כוח מתמשך

ייפוי כוח מתמשך הוא מסמך משפטי, המאפשר לכל אדם בגיר לקבוע כיצד יראו חייו, ביום שבו יאבד את צלילותו. עד לשנת 2017, לאיבוד כשרות משפטית היתה תוצאה אחת ויחידה – התערבות של המדינה, ומינוי אפוטרופוס לאותו אדם. מינוי אפוטרופוס הוא הליך מסורבל משפטית, המתערב בזכויותיו של הפרט, מעמיס על בתי המשפט, והופך את חייהם של בני המשפחה המתמנים כאפוטרופוס – לגיהנום. סיבות אלה, בין היתר, הובילו לתיקון 18 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות. מדובר בשינוי תפיסה חוקי: במקום מינוי אפוטרופוס על ידי המדינה – קבלת החלטות של האדם עצמו, על עצמו ועל משפחתו. אם כן, מה היתרונות והחסרונות של ההליך?

 

יתרונות ייפוי כוח מתמשך

קיימים 10 יתרונות מרכזיים בהחלטה על עריכת ייפוי כוח מתמשך:

 

חסרונות ייפוי כוח מתמשך

מן העבר השני, לייפוי כוח מתמשך קיימים מספר חסרונות:

  • מסמך משפטי ברמת מורכבות גבוהה ביותר. עליו להיות ברור, מדויק וגמיש. עליו לכלול הוראות פורמאליות, אך מאידך להיות גמיש ולאפשר פתרונות במצבים שלא נצפו מראש. עליו לאפשר שיקול דעת מעמיק ומחשבה של כל אחד ממיופי הכוח, ומאידך – להיות מהיר, דינאמי ולאפשר קבלת החלטות במועד. לפיכך, הכנת של מסמך ייפוי כוח מתמשך עשויה להימשך לא מעט זמן.
  • זהות מיופה הכוח. הענקתו לאדם הלא נכון, בנסיבות הלא נכונות, או למספר אנשים שאינו מתאים, עלולים דווקא להזיק לממנה.
  • חששות וחסמים פסיכולוגיים. ייפוי הכח המתמשך, מחייב את הממנה, ובפרט כאשר הוא צעיר, להתמודד עם סוגיות מורכבות בעתיד הרחוק. מחקרים מוכיחים כי זהו החסם המשמעותי ביותר לעריכת ייפוי כוח מתמשך.
  • סכסוכים משפחתיים. “הצבעה” על ילד מבין הילדים המקבל מינוי כמיופה כוח, מינוי מספר ילדים כמיופי כוח (כדי “לא לפגוע”), או חשש מניצול ההורה, על ידי אחד מבין הילדים. ניהול לא נכון של הליך ייפוי הכוח, פותח פצעים וקורע, לעיתים, משפחות.
  • חשש מניצול לרעה. הענקת סמכויות למיופה הכוח, מאפשרת למיופה הכוח לנהל את ענייניו האישיים, הבריאותיים והכלכליים עד לפטירת הממנה. לפיכך, אסור לייפות את כוחם של אנשים, מבלי להבין לעומק את ההשלכות, ולייצר הגנות משפטיות וטכניות בהליך. אם כי החוק מסדיר את נושא הדיווחים, ומגביל את הפעולות שיכול מיופה הכוח לבצע, עדיין קיימות פרצות. משמע, אם אין למייפה הכוח קרובי משפחה שניתן לתת בהם אמון מוחלט, ייתכן וניתן לשקול מינוי אפוטרופוס, בפיקוחו של בית המשפט.
  • חשיבות גבוהה מאד לפרוצדורה של עריכת ייפוי הכוח המתמשך, ולזהות עורך הדין המטפל.

 

אפוטרופסות

משמעות המונח אפוטרופוס, היא “ממונה”. הצורך במינוי אפוטרופוס על אדם, עשוי להתעורר בשל בעיה כרונית של האדם, או עקב הידרדרות פתאומית. לרוב, ממנה ביהמ”ש בן משפחה לשמש אפוטרופוס על אדם קרוב, באופן זמני או קבוע, בשל מוגבלות או מחלה כלשהי הפוגעות בתפקודו. במיעוט המקרים מתמנה תאגיד אפוטרופסות או אפוטרופוס מקצועי.

צו מינוי אפוטרופוס והוראות הדין, הם קובעים את “גבולות הגזרה” של תפקיד האפוטרופוס. הצו מגדיר מהו המינוי שניתן לאפוטרופוס, ומהן סמכויותיו. בנוסף לצו, קיימות הוראות נוספות בחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות ובתקנות שהותקנו מכוחו, בנהלים ובהנחיות של האפוטרופוס הכללי. באופן כללי, ניתן להגדיר את תחומי המינוי השונים:

  • מינוי כללי. האפוטרופוס מתמנה לכלל ענייניו של האדם, האישיים והרכושיים. זהו המקרה השכיח ביותר.
  • מינוי לענייניים רכושיים. האפוטרופוס מתמנה לניהול ענייניו הרכושיים של האדם.
  • אפוטרופוס לעניינים אישיים. אפוטרופוס שמונה לעניינים שבגוף, לרבות עניינים רפואיים, מקום מגורים, תעסוקה, חברה, פעילויות פנאי ועוד.
  • מינוי אפוטרופוס לעניין מסוים. למשל, לצורך קבלת החלטה בדבר ביצוע פעולה רפואית, לצורך פעולה משפטית מסוימת (רישום הערת אזהרה, לדוגמה), או לצורך קבלת החלטה כלכלית מסוימת.

 

ייפוי כוח מתמשך מול אפוטרופסות

תוחלת החיים הולכת ועולה. מנגד, איכות החיים אינה עולה ומשתפרת, באותה המידה. בני הגיל השלישי צריכים לכלכל עצמם במשך שנים ארוכות יותר, ולהתמודד מול אתגרים חדשים. ההזדקנות בכלל, וההזדקנות המאוחרת בפרט, כרוכות פעמים רבות במגבלות שונות, המשפיעות הן על התפקוד הפיזי, הן על התפקוד המנטאלי, וכפועל יוצא מכך – על הכשירות המשפטית של האדם לקבל החלטות שקולות, צלולות ורצוניות. החוק מעניק היום שלושה כלים להתמודדות עם מצבים אלה: ייפוי כוח מתמשך (כאשר האדם צלול וכשיר); מינוי אפוטרופוס על ידי בית המשפט (ללא יכולת השפעה של האדם); או מינוי תומך בקבלת החלטות (כאשר האדם בצלילות חלקית). בשורה התחתונה, ההבדל המהותי בין מנגנון ייפוי כוח מתמשך לבין מנגנון האפוטרופוסות, טמון באוטונומיה ובכשרות המשפטית של האדם, לקבל החלטות.

ייפוי כוח מתמשך מול תומך בקבלת החלטות

כפי שסקרנו בפוסט אחר (כאן), קבלת החלטות נתמכת היא הסדר משפטי, המסייע במימוש כשרותו המשפטית, וקיום רצונותיו והעדפותיו של האדם הנתמך. הסדר זה מיועד לאנשים בעלי כשירות משפטית, המתקשים לדאוג לענייניהם בעקבות מחלה, זקנה וכו’, שאינם עוד בשלב בו הם נדרשים לאפוטרופוס. אדם המעוניין בתמיכה (“מקבל ההחלטות”) רשאי לפנות לבית המשפט לענייני משפחה ולבקש למנות אדם אחר, לתפקיד “תומך בקבלת החלטות”, בכדי שיסייע לו בקבלת החלטות בתחומים מסויימים. במסגרת הסדר זה, כל החלטה תתקבל אך ורק על ידי מקבל ההחלטות. משמע, שאם ניטל כושר השיפוט של האדם (מקבל ההחלטות), והוא מוכרז כמי שאינו כשיר משפטית – אזי יידרש מינוי אפוטרופוס.

 

איך מחליטים?

הפתרון שלנו: יושבים, שומעים, מבינים, וממשיכים לחשוב בקול. מתייעצים עם עורך דין ותיק, אמין, עם ניסיון של למעלה מ-40 שנה בתחום. מלבנים את הנושאים הכלכליים, המשפחתיים והמשפטיים. אם אתם זקוקים לייעוץ בנושא עריכת ייפוי כוח מתמשך, זה הזמן לפנות למשרדנו. נשמח להסביר לכם בפרוטרוט מהם היתרונות והחסרונות, ולבחון יחדיו את הפתרונות הרלוונטיים ביותר.

 

עו”ד ייפוי כוח מתמשך

החלטות בנושא ייפוי כוח המתמשך, הן החלטות המיועדות לנסיבות קשות מבחינת מקבל ההחלטה. נסיבות שהממנה היה שמח לו לא היו באות כלל לעולם. תהליך עריכת ייפוי הכוח, ההפנמה וקבלת החלטות במקרים אלו, הם בחירה בין אלטרנטיבות גרועות, לבין אלטרנטיבות גרועות יותר. אולם, אין מחלוקת כי היתרונות לייפוי כוח מתמשך, עולים על החסרונות שבמינוי אפוטרופוס ע”י בית המשפט. היערכות מוקדמת מאפשרת לאדם, להתמודד בצורה המיטבית עם אתגרי הזקנה, ולממש את רצונותיו, בכל שלב בהמשך חייו.

במשרד עו”ד וולר ושות’, אנחנו מנסים לבטל את החסרונות. עו”ד ונוטריון פנחס וולר, ייפגש איתך טרם עריכת ייפוי כוח מתמשך, על מנת להבטיח, לתעד ולגבות בראיות משפטיות, את התפקוד ואת הכשירות, ואינך נתונ/ה להשפעה זרה או בלתי הוגנת – במטרה שאף גורם לא יוכל לפסול את ייפוי הכוח המתמשך. במהלך פגישות ההכנה, עו”ד פנחס וולר יסביר ויבטיח שכל ההשלכות והנגזרות מניסוח ייפוי הכוח המתמשך מובנות, וכי אכן את/ה מעוניינ/ת לחתום על המסמך בדעה צלולה ומרצונך החופשי. למותר לציין כי שיחות ופגישות אלה נערכות אך ורק עם הלקוח (הממנה), והן חסויות, סודיות ודיסקרטיות. לעורך דין ונוטריון פנחס וולר, ניסיון רב בתחום עריכת ייפוי כח מתמשך, והתמחות בתחום הצוואות והירושות, במשך למעלה מ-40 שנה. לעו”ד וולר מומחיות וניסיון רב בסיוע ובליווי של הממנים ושל מיופי הכוח המתמשך, לכל אורך הדרך ובכל המצבים הרפואיים, באופן מקצועי, זמין, דיסקרטי ונוח. צוות משרדנו ישמח לתת לכם שירות. מוזמנים ליצור קשר, כבר עכשיו.

שתפו עם חברים
צרו איתנו קשר

מאמרים נוספים