יתרונות וחסרונות ייפוי כוח מתמשך
ייפוי כוח מתמשך הוא מסמך משפטי, המאפשר לכל אדם בגיר לקבוע כיצד יראו חייו, החל מהיום שבו יאבד את צלילותו. עד לשנת 2017, לאיבוד כשרות משפטית היתה תוצאה אחת – התערבות של המדינה, ומינוי אפוטרופוס לאותו אדם. מינוי אפוטרופוס הוא הליך מסורבל משפטית, המתערב בזכויותיו של הפרט, מעמיס על בתי המשפט, והופך את חייהם של בני המשפחה המתמנים כאפוטרופוס – לגיהנום. סיבות אלה, בין היתר, הובילו לתיקון 18 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות. מדובר בשינוי תפיסה חוקי: במקום מינוי אפוטרופוס על ידי המדינה – קבלת החלטות של האדם עצמו, על עצמו ועל משפחתו. אם כן, מה היתרונות והחסרונות של ההליך?
יתרונות ייפוי כוח מתמשך
קיימים שמונה יתרונות מרכזיים בעריכת ייפוי כוח מתמשך.
- קובע בבירור מי ייקח אחריות: בעריכת ייפוי כוח מתמשך, ניתן לקבוע מי יהיה אחראי ומה יהיו הסמכויות של מיופי הכוח, הממונים על העניינים הרכושיים, הרפואיים והאישיים. אין “גלגול” של אחריות. לבית המשפט אין מעורבות בבחירה.
- מונע סכסוכים משפחתיים: בני המשפחה יודעים בבירור, מה היה רצון האדם הממנה, מה העדפותיו, וכיצד הורה לפעול. ייפוי כוח מתמשך – ככל שנערך בצורה שקופה, ברורה ומסודרת – עשוי למנוע סכסוכים משפחתיים על הטיפול בממנה, ניהול הוצאות וכיוצ”ב. במקרים אחרים, עצם קיומו מונע סכסוכים הנלווים פעמים רבות למינוי אפוטרופוס ביוזמת ביהמ”ש.
- הזדמנות לערוך מעין “צוואה בחיים” – ללא הורשת רכוש. מיופה הכוח מקבל סמכות ואחריות, ללא זכות להעברה או לריקון נכסי הממנה.
- חסכון בזמן, טרחה וכסף, בהליך משפטי ארוך של מינוי אפוטרופוס.
- מחיר זול יחסית לאפוטרופסות: אפוטרופסות מצריכה קיום הליכים משפטיים, תשלומים לעו”ד, אגרות בתי משפט ותשלומים שוטפים. ייפוי כוח מתמשך, במרבית המקרים, לא מצריך זאת. משמע, כספי הממנה נשארים אצלו, ובמשפחה.
- קיום מנגנוני פיקוח ובקרה: תחומים מסויימים מחייבים דיווח, עדכון ואישור של בית המשפט.
- תהליך חד-פעמי: עריכה וחתימה על מסמך ייפוי כח מתמשך, היא תהליך חד פעמי ביחס למינוי האפוטרופוס בבתי המשפט.
- שינוי וחרטות: אפשרות לשנות ולהתחרט, וניתן לבצע עדכון ייפוי כוח מתמשך, בכל זמן שרוצים ויכולים.
- כניסה לתוקף: הכניסה לתוקף של ייפוי כוח מתמשך הנה מהירה ופשוטה. היא אינה מצריכה פניה לבית המשפט, אלא דיווח מקוון לאפוטרופוס הכללי.
חסרונות ייפוי כוח מתמשך
חרף היתרונות הרבים והברורים בהשוואה לפתרון בדמות מינוי אפוטרופוס, לייפוי כוח מתמשך קיימים שני חסרונות עיקריים:
- מסמך משפטי ברמת מורכבות גבוהה ביותר. עליו להיות ברור, מדויק וגמיש, והכנתו עשויה להימשך לא מעט זמן.
- הענקתו לאדם הלא נכון, או בנסיבות הלא נכונות, עלולה דווקא להזיק לממנה.
- חששות וחסמים פסיכולוגיים. ייפוי הכח המתמשך, מחייב את הממנה, ובפרט כאשר הוא צעיר, להתמודד עם סוגיות מורכבות בעתיד הרחוק. מחקרים מוכיחים כי זהו החסם המשמעותי ביותר לעריכת ייפוי כוח מתמשך.
עו”ד ייפוי כוח מתמשך
אין מחלוקת כי קיימים יתרונות ייפוי כוח מתמשך. לעורך דין ונוטריון פנחס וולר, ניסיון רב בתחום עריכת ייפוי כח מתמשך, והתמחות בתחום הצוואות והירושות, במשך למעלה מ-40 שנה. לעו”ד וולר מומחיות וניסיון רב בסיוע ובליווי של הממנים ושל מיופי הכוח המתמשך, לכל אורך הדרך ובכל המצבים הרפואיים, באופן מקצועי, זמין, דיסקרטי ונוח. צוות משרדנו ישמח לתת לכם שירות. מוזמנים ליצור קשר, כבר עכשיו.