רישום מכר
רישום מכר הוא הליך המסיים את העסקה במקרקעין, והוא זה המקנה לה את תוקפה הקנייני. עצם הרישום מעניק לקונה מעמד של “בעלים”, ומאפשר לו לפעול בנכס כרצונו (במגבלות הדין). עסקה במקרקעין שלא מסתיימת ברישום, רואים אותה כהתחייבות חוזית לעשות עסקה, אשר מעניקה לרוכש הנכס זכות חוזית אשר תקפה אך ורק בין הצדדים לעסקה. סעיף 7(א) לחוק המקרקעין קובע: “עסקה במקרקעין טעונה רישום; העסקה נגמרת ברישום, ורואים את השעה שבה אישר הרשם את העסקה לרישום כשעת הרישום”. סעיף 7(ב) מוסיף כי “עסקה שלא נגמרה ברישום רואים אותה כהתחייבות לעשות עסקה“. מועד רישום הזכויות על שם הקונה, לרוב, הוא לאחר מסירת החזקה בדירה, כנגד תשלום מלוא התמורה.
קיימים נכסים רבים במדינת ישראל, הרשומים במקביל גם בלשכת רישום המקרקעין (הטאבו), ברשות מקרקעי ישראל (רמ”י), בחברה המשכנת, במינהל האזרחי לאיו”ש, ועוד. בכל אחד מהמרשמים, נדרשים מסמכים שונים. במילים אחרות, את רישום הזכויות יש לבצע ברישומים המקבילים, ככל שהדבר ניתן.
עסקה במקרקעין
סעיף 6 לחוק המקרקעין, תשכ”ט – 1969 מגדיר מהי עסקה במקרקעין. “הקניה של בעלות או של זכות אחרת במקרקעין לפי רצון המקנה, למעט הורשה על פי צוואה“.
אי השלמת עסקה במקרקעין, משמעותה שהנכס לא רשום בטאבו. מקרים אלה מתגלים, לרוב, בחלוף שנים רבות, מהמועד בו נחתם הסכם המכר. או אז, קשה לאתר את המסמכים לעסקה ואת הצדדים. מכאן, שבעלי נכס שלא השלימו את רישומו, לא יכולים למכור לצד ג’, לא יכולים לקבל משכנתא (או למחזר משכנתא), והם חשופים לעסקאות נוגדות. בפרויקטים של תמ”א 38, אי רישום עסקה במקרקעין, עלול לעכב חיזוק בניין שלם. כשלים נוספים עלולים להתגלות, בעת רישום הורשה.
רישום מכר מקוון
על פי הגדרת חוק המקרקעין, על הרישום להתבצע בפנקסי המקרקעין (טאבו), על ידי הרוכש. זאת, על מנת למנוע עסקאות נוגדות במקרקעין. בעבר, שירות רישום זכויות, למקרקעין הרשומים בפנקסי המקרקעין, היה מבוצע אך ורק ידנית, בלשכות. בשנים האחרונות, במרבית המקרים, ניתן לבצע רישום מכר מקוון, באתר משרד המשפטים. השירות ניתן לעורכי דין בעלי “כרטיס חכם” מתאים. למרות זאת, כאשר יש משכנתה על הנכס, לרוב לא ניתן לבצע זאת באופן מקוון, אלא להגיש את התיק לטאבו, פיזית.
אימות חתימה דיגיטלי
במטרה להקל ולפשט ביצוע עסקאות מקרקעין, להגברת הוודאות ולחזק את ההתחייבויות בעסקה, התיר המחוקק (וכן לשכת עורכי הדין), לאפשר חתימת הצדדים על חוזים, ייפויי כח, ושטרות מכר, באופן דיגיטלי. בנוסף, ניתן כיום לבצע אימות חתימה באופן דיגיטלי, ואף על מסמכים נלווים לעסקת מקרקעין (שטרות עסקה, בקשות לביצוע פעולות במקרקעין, ייפוי כוח וכו’).
בקשה לרישום מכר בטאבו
בקשה לרישום מכר בטאבו, של עסקה שגרתית במקרקעין, מצריך שבעה מסמכים, בסך הכל. עיקרי המסמכים –
- בקשה לרישום מקרקעין.
- חוזה מכר.
- תעודות זהות של הצדדים.
- אישור היעדר חובות לטאבו, מאת הרשות המקומית.
- אישורי תשלומי מס שבח ומס רכישה.
- תשלום אגרה.
- צירוף ייפוי כוח.
אם מצורפת בקשה לרישום משכנתא על זכות הרוכש, יש להמציא מסמכים לצורך רישום משכנתא: בקשה לרישום משכנתא, החתומה ע”י הבנק, וחמישה שטרי משכנתא. מסמכים אלו יהיו במקור. בסיום ההליך, יישלח לעורך הדין המטפל אישור על ביצוע פעולת הרישום. כמו כן, אם הוגשה גם בקשה לרישום משכנתה, יחזיר הטאבו שני שטרי משכנתה מקוריים, עם חותמת הטאבו. הקונה יידרש להמציא עותק של שטר מקורי, לבנק למשכנתאות. לאחר השלמת רישום המכר, אנו ממליצים להפיק נסח טאבו, עדכני, לבדוק אותו שוב, ולשמור אותו. להסברים נוספים על בקשה לרישום מכר, ראו בפוסט “רישום עסקה בטאבו“. מומלץ לא להקל ראש בנושא זה: בחרו עורך דין מקרקעין, שילווה אתכם לכל אורך התהליך, החל משלב המו”מ ועד לשלב רישום הזכויות.
בקשה לרישום זכויות ברשות מקרקעי ישראל
כדי לבצע רישום העברת זכויות במקרקעין, בנכס הרשום ברשות מקרקעי ישראל, יש לפעול בהתאם לנהלי העברת זכויות של הרשות. עיקרי המסמכים הנדרשים:
- בקשה להעברת זכויות.
- הסכם המכר.
- תעודות זהות של הצדדים.
- אישורי מסים (מס שבח, מס רכישה ואישור הרשות המקומית), ככל שהנכס רשום רק ברמ”י.
- תצהיר בדבר היעדר חריגות בנייה.
- אם הנכס רשום גם בחברה המשכנת – טופס “הפנייה של החברה המשכנת”
- אם הנכס רשום גם בטאבו – שטרי העברת זכות שכירות. טפסים אלו יהיו חתומים ע”י הצדדים, ומאומתים ע”י עורך דין.
- ייפוי כוח.
- טפסי משכנתה ייעודיים של רמ”י.
רישום זכויות יורשים במקרקעין
העברת זכויות אגב גירושין
משרד וולר ושות’ עורך דין מקרקעין חיפה
משרד עורכי דין וולר ושות’ מתמחה בדיני מקרקעין, במשך למעלה מ-40 שנה. המשרד מדורג כאחד ממשרדי הבוטיק המובילים בדירוג BDI בשנים האחרונות, ואחד המשרדים המובילים בחיפה. נשמח להעמיד לרשותכם את מיטב עורכי הדין. צרו קשר עכשיו.