סקירה מקיפה של תקנות מידע פלילי במכרזים ציבוריים. בתחילת חודש פברואר 2025, נכנסו לתוקף תקנות המידע הפלילי ותקנת השבים (מסירת מידע מהמרשם הפלילי לשם התקשרות בחוזה לביצוע עסקה במסגרת מכרז), התשפ”ד-2024.
תקנות מידע פלילי במכרזים ציבוריים – כל המידע
מטרת התקנות היא לאפשר קבלת מידע פלילי בהיקף נרחב יותר, בהליכי מכרזים ציבוריים, תוך יצירת איזון בין שמירה על ביטחון הציבור וטוהר המידות לבין עקרונות התחרות ההוגנת ושוויון ההזדמנויות. התקנות מבוססות על סעיף 14(ג) לחוק המידע הפלילי ותקנת השבים, התשע”ט-2019, ומעניקות לגופים ציבוריים את היכולת לשקול מידע פלילי של מציעים בהליך המכרזי, בכפוף לכללים שנקבעו מראש, והן בתקופת ההתקשרות שבתום המכרז.
רקע נורמטיבי
המידע הפלילי (המרשם הפלילי והמרשם המשטרתי) – חסויים. רק לאדם שאליו מתייחס המידע מותר לעיין במידע (מלבד מקרים חריגים), ולא ניתן לדרוש מאדם למסור מידע פלילי על עצמו. עם זאת, הכלל אינו מוחלט: קיימים גופים שרשאים לקבל מידע מהמרשם הפלילי, ובכללם הרשות המקומית, בעניינים מסויימים. סעיפים 12 ו-14 לחוק המידע הפלילי ותקנת השבים, תשע”ט-2019 קובעים כי המשטרה תמסור מידע מהמרשם הפלילי על מבקש זכות או בעל זכות למי שהוסמך לכך בתוספת השנייה, לפי חיקוק אחר או לשם מכרז לפי סעיף 14, אם מבקש הזכות או בעל הזכות נתן את הסכמתו לכך לעניין הזכות המסוימת; לעניין סעיף זה, “מידע מהמרשם הפלילי” – למעט מידע על פרטי רישום שהתיישנו או שנמחקו.
זכאות הרשות המקומית לקבל מידע מהמרשם הפלילי לשם מתן זכות או ביטול זכות תיקבע בחיקוק אם קבלת המידע מוצדקת בהתאם לתכלית אחת או יותר מהתכליות המנויות להלן, אלא אם כן נקבעה באותו חיקוק תכלית ראויה אחרת המצדיקה זאת: המידע נדרש לגוף או לבעל התפקיד לשם הגנה על קטינים וחסרי ישע; המידע נדרש לגוף או לבעל התפקיד לעניין עיסוק במקצוע או מינוי לתפקיד הכרוכים ביחסי נאמנות או אמון מיוחדים; המידע נדרש לגוף או לבעל התפקיד לשם מניעת פגיעה בגופו של אדם או בבריאותו או לשם שמירה על אינטרס ציבורי חיוני; או אם המידע נדרש לגוף או לבעל התפקיד לשם הגנה על קטינים וחסרי ישע.
לשם הדוגמה, הרשות המקומית רשאית לקבל מידע באשר להיעדר עבירות מין, בהתאם לסעיף 3 לחוק למניעת העסקה של עברייני מין במוסדות מסוימים, תשס”א-2001. החוק קובע כי בעבודה הקשורה עם קטינים, עם אנשים עם מוגבלות שכלית-התפתחותית ו/או עם חסרי ישע, באופן קבוע או זמני, על העובד להציג אישור מהמשטרה כי אין מניעה להעסקתו בשל ביצוע עבירות מין.
מטרת תקנות מידע פלילי במכרזים ציבוריים המוצעות והצורך בהן
סעיף 14(ג) לחוק המידע הפלילי ותקנת השבים, התשע”ט-2019, מסמיך את שר המשפטים בהסכמת שר האוצר, ולעניין התקשרות של מערכת הביטחון – בהסכמת שר הביטחון, ובאישור ועדת חוקה חוק ומשפט של הכנסת, לקבוע בתקנות את אופן והיקף המידע הפלילי שניתן יהיה לקבל ולשקול לשם התקשרות בחוזה הכולל ביצוע עבודה או רכישת שירותים במסגרת מכרז. סעיף זה נועד לאפשר קבלת מידע פלילי בהיקף החורג מהמפורט בסעיף 14(א) לחוק, המתייחס לרשימת עבירות הקבועה בתוספת הרביעית לחוק. מעבר לכך, סעיף 43 לחוק מאפשר לשר המשפטים ולשר לביטחון לאומי להתקין תקנות לביצוע החוק.
מטרתן של תקנות מידע פלילי במכרזים ציבוריים לקבוע את אופן מסירת המידע לפי סעיף 14(ג) לחוק ואת היקפו כמו גם לקבוע תנאים לשימוש במידע פלילי על ידי עורך המכרז ביחס לכל סוגי המכרזים, הן לפי סעיף 14(א) והן לפי סעיף 14(ג), ולהנחותו כיצד יש לנהוג במסמכי המכרז המכילים מידע פלילי.
איזה מידע רשאית המשטרה למסור?
תקנה 2(א) קובעת כי היקף המידע שתמסור המשטרה לגוף ציבורי לפי סעיף (14ג) לחוק יכלול מידע על כלל סוגי העבירות עד תום תקופת ההתיישנות, וכן על תיקים תלויים ועומדים. יצויין כי ביחס לתיקים תלויים ועומדים שטרם הוגש בהם כתב אישום תחול מגבלת התקופות שנקבעו בתקנות המידע הפלילי ותקנת השבים (סייגים למסירת מידע – הגבלת מידע על תיקים תלויים ועומדים שלא הוגש בהם כתב אישום), תשפ”ב-2022.
עם זאת, תקנה 2(ב) קובעת כי לא יימסר מידע מהמרשם הפלילי על נותן שירות או מבצע עבודה נושא ההתקשרות לגוף ציבורי שאינו זכאי לקבל מידע פלילי לצורך העסקת עובדים.
תנאים לשימוש במידע פלילי לצורך התקשרות בחוזה במסגרת מכרז
הרשות המקומית תהא רשאי לפנות למשטרה לשם קבלת מידע פלילי בהיקף המתאים ביחס לכל סוגי המכרזים, רק בהתקיים אחד משני תנאים:
קיימת חובה חוקית כי נדרש לשקול מידע פלילי במכרז
במילים אחרות, אם קיים חיקוק הקובע כתנאי להשתתפות במכרז היעדר מידע פלילי. לדוגמה, סעיף 2ב לחוק עסקאות גופים ציבוריים, תשל”ו-1976.
קיום הוראה במכרז והודעה מראש למציע
לעניין זה, מתקיימים שני תנאים מצטברים:
(א) נכללה במסמכי המכרז הוראה ולפיה שקילת המידע הפלילי נדרשת לצורך ההתקשרות ונקבעו העבירות הנוגעות לעניין, סוג פרטי הרישום שיובאו בחשבון לצורך שקילת המידע הפלילי והיקפם, לפי אופיו ומהותו של המכרז ובשים לב לזיקה בין העבר הפלילי של הגורם שלגביו נבחן המידע הפלילי ותפקידו בהתקשרות.
(ב) בעת קבלת ההסכמה למסירת המידע, הובהר לאדם שהמידע עליו כי במקרה של פסילה בשל מידע פלילי הנוגע לבעלי השליטה או נושאי המשרה הנוגעים בדבר בגוף המציע, ובהתקשרות לפי סעיף (14ג) לחוק גם לנותן שירות או מבצע עבודה נושא ההתקשרות, תימסר למציע הודעה על הפסילה בשל מידע פלילי.
שיקולי הרשות המקומית בעת קבלת מידע פלילי
בעת קבלת מידע פלילי על מציע, הגוף הציבורי אינו רשאי לפסול אותו באופן אוטומטי. על הרשות לשקול את המידע לגבי המכרז המסוים, לפי אמות המידה הקבועות בסעיף 36 לחוק (אמות המידה לשקילת מידע פלילי, כלומר כיצד על גופים ציבוריים לשקול מידע פלילי שמתקבל על אדם במסגרת ההחלטה אם לאפשר לו לבצע פעילות מסוימת, כגון השתתפות במכרזים או מינוי לתפקידים ציבוריים), ולפי אמות מידה אלה:
- חשש לפגיעה בטוהר המידות ובמינהל התקין. קרי, האם המידע הפלילי עלול לפגוע ביושרה ובתקינות המינהלית של ההליך?
- חשש לפגיעה באיכות השירות או המוצר. משמע, האם המידע הפלילי מעיד על סיכון משמעותי לאיכות השירות או הביצוע של המציע הזוכה?
- חשש לפגיעה בביטחון הציבור או ברכוש, קרי האם קיים סיכון מוחשי לשלומו או ביטחונו של אדם, לציבור או לרכוש בשל התקשרות עם המציע?
- או חשש לפגיעה בשוויון ההזדמנויות והתחרות ההוגנת – האם פסילת המציע בשל המידע הפלילי עלולה לפגוע בעקרונות התחרות ההוגנת והשוויון בהליכי המכרז?
- כל החלטה המתקבלת בעקבות בדיקת מידע פלילי חייבת להיות מנומקת ולהסתמך על עקרונות ברורים.
שמירה על סודיות והגנה על פרטיות
כדי להבטיח שימוש הוגן במידע, התקנות קובעות חובת שמירה על סודיות המידע שהתקבל במסגרת המכרז. גופים ציבוריים אינם רשאים לנהל רשימות או מאגרי מידע פלילי של מציעים, ובמקרה של בקשה לעיון במסמכי המכרז, ניתן יהיה לחשוף רק את עצם קיומו של דיון בנושא זה ואת תוצאתו, אך לא את פרטי המידע עצמו. כך נשמר האיזון בין הצורך בבקרה על מציעים לבין הזכות לפרטיות ולשיקום.
שקילת מידע פלילי לאחר זכייה במכרז (שימוש במידע פלילי באופן רטרואקטיבי)
לעיתים, לאחר הזכיה במכרז ובמהלך ההתקשרות החוזית, מגיע לידי הרשות המקומית מידע מידע פלילי חדש על המציע, בעלי שליטה, נושאי משרה או מבצעי עבודה ונותני שירות. תקנה 5(ג) מעניקה לגופים ציבוריים גמישות לטפל במידע פלילי גם במהלך תקופת ההתקשרות, ולא רק בשלב הבחינה הראשונית של ההצעות במכרז, כדלקמן:
“קיבל גוף ציבורי מידע פלילי הנוגע למציע במכרז שזכה, בעלי שליטה ונושאי משרה בו או לנותן שירות או מבצע העבודה תוך כדי תקופת ההתקשרות, והמידע הפלילי קשור לאופייה ולמהותה של ההתקשרות עם המציע, יבחן לגבי כל אחד מהמפורטים להלן בהתחשב בשיקולים ובאמות המידה שנקבעו במסמכי המכרז, בסעיף 36 לחוק ובתקנות אלה:
(1) אם להפסיק את ההתקשרות עם המציע;
(2) אם להפסיק את ביצוע העבודה או מתן השירות של מבצע העבודה או נותן השירות בגוף הציבורי עצמו.”
על פי הוראת הסעיף, מידע פלילי לא יוכל לשמש לפסילה בדיעבד של מציעים שכבר נבחרו, אלא רק כחלק מתהליך קבלת ההחלטות לפני ההתקשרות. אולם, אם הגיע מידע במהלך ההתקשרות, על הרשות לבחון האם המידע קשור לאופי ההתקשרות, וככל שכן בידיה הסמכות להפסיק את ההתקשרות עם המציע. כמו כן, היא יכולה להחליט האם להפסיק את עבודתו של אדם מסוים במסגרת הפרויקט. אין לפסול מציע על סמך מידע פלילי בלבד, אלא רק לאחר בחינה עניינית של הרלוונטיות, חומרת העבירות, הזמן שחלף מאז ביצוען והשפעתן הפוטנציאלית על ההתקשרות.
משמעויות תקנות מידע פלילי במכרזים ציבוריים על הליכי מכרזים והתקשרויות ציבוריות
הגברת הבקרה על משתתפים במכרזים
התקנות מאפשרות לגופים ציבוריים לבחון מידע פלילי של מציעים, בעלי שליטה ונושאי משרה, ובמקרים מסוימים גם של נותני שירות ומבצעי עבודה. משמעות הדבר היא שגורמים שהורשעו בעבירות רלוונטיות עלולים להיפסל או שהתקשרותם תיבחן מחדש, בהתאם לקריטריונים מוגדרים.
שמירה על איזון בין ביטחון הציבור לטוהר המידות ולתחרות הוגנת
תקנות מידע פלילי במכרזים ציבוריים מבקשות לאזן בין הצורך להגן על האינטרס הציבורי, למנוע שחיתות ולשמור על איכות השירותים הציבוריים, לבין זכותם של אנשים פרטיים ועסקים להשתתף בהליכי מכרזים ללא הפליה בלתי מוצדקת. בכך, הן מונעות פסילה אוטומטית של מציעים בשל עבר פלילי ודורשות מהגופים הציבוריים לשקול את המידע באופן ענייני ומדוד.
שקילת מידע פלילי תוך התאמה לאופי ההתקשרות
התקנות קובעות שאפשר לשקול מידע פלילי רק אם קיימת הוראה מפורשת במסמכי המכרז, ואם העבירות שנבדקות רלוונטיות לסוג החוזה ולסיכונים האפשריים הכרוכים בו. כך נמנעת בחינה גורפת של מידע פלילי שאינו רלוונטי, מה שמקטין פגיעה מיותרת בפרטיות של מציעים.
הגבלת השימוש במידע פלילי והבטחת סודיות
התקנות מחייבות שמירה על סודיות המידע ומגבילות את אופן השימוש בו – גופים ציבוריים אינם רשאים לנהל מאגרי מידע פלילי של מציעים ואינם יכולים לחשוף את פרטיו במסגרת הליך פומבי. עם זאת, הם מחויבים לתעד את השיקולים שנשקלו כדי להבטיח שקיפות והגינות בהחלטותיהם.
השפעה בתוך תקופת ההתקשרות
התקנות אינן חלות רק בשלב ההצעה למכרז, אלא גם במהלך תקופת ההתקשרות. אם במהלך החוזה מתקבל מידע פלילי רלוונטי על המציע או עובדיו, על הגוף הציבורי לבחון האם להמשיך את ההתקשרות, להפסיק אותה או להחליף גורמים מסוימים בביצוע העבודה. משמעות הדבר היא שניתן להפסיק חוזים בשל עבירות שהתגלו בדיעבד, אך רק על בסיס קריטריונים ברורים ומנומקים.
לסיכום – תקנות מידע פלילי במכרזים ציבוריים
תקנות המידע הפלילי ותקנת השבים (מסירת מידע מהמרשם הפלילי לשם התקשרות בחוזה לביצוע עסקה במסגרת מכרז), התשפ”ד-2024, מחזקות את מנגנוני הבקרה על ספקים וקבלנים הפועלים מול הרשויות המקומיות, תוך הבטחת הליך הוגן ושקול. תקנות מידע פלילי במכרזים ציבוריים מונעות פסילות שרירותיות או גורפות, אך גם מאפשרות לוועדות המכרזים ברשויות לסנן מציעים שעלולים לסכן את תקינות ההליך, טוהר המידות או ביטחון הציבור. במקביל, הן מחייבות שמירה על פרטיות המציעים ומונעות שימוש בלתי הולם במידע פלילי.