מציע מקומי במכרז
מכרזים מהווים כלי מרכזי בהבטחת שקיפות, תחרותיות ויעילות בניהול משאבים ציבוריים. אחד הנושאים המרכזיים שעולים בתחום זה הוא העדפת מציע מקומי במכרזים. מדובר בפרקטיקה שמטרתה לתמוך בכלכלה המקומית, להקטין את הפערים החברתיים ולחזק את הקשרים בין השלטון המקומי לבין הקהילה.
אלא שמתן יתרון למציע מקומי, מציב אתגר לדיני המכרזים, ככל שהדבר נוגע לשלטון המקומי. מחד, עקרונות דיני המכרזים מחייבים שוויון בין המתמודדים במכרז (אלא אם כן קיים עיגון לכך בחוק). מן העבר השני, עיקרון היעילות הכלכלית עבור הרשות המינהלית, והשיקול הלגיטימי של הרשות המקומית לדאוג לרווחת תושביה, ולפיתוח כלכלי מקומי, מאפשרים מתן יתרון לעסק מקומי. התשובה לכך מורכבת, ואינה חד-משמעית.
יתרונות העדפת מציע מקומי
תמיכה בכלכלה המקומית
העדפת מציע מקומי מסייעת לחיזוק הכלכלה המקומית. כאשר המדינה או הרשויות המקומיות בוחרות לעבוד עם ספקים מקומיים, הן תורמות ליצירת מקומות עבודה, להגברת הצריכה המקומית ולחיזוק התעשייה המקומית. מצב זה עשוי לשפר את איכות החיים של התושבים ולהפחית את שיעורי האבטלה.
הפחתת עלויות לוגיסטיות
מציעים מקומיים נוטים להציע פתרונות לוגיסטיים מהירים ויעילים יותר, הודות לקרבה הגיאוגרפית. זאת עשויה להקטין את עלויות השינוע וההובלה, דבר שיכול לתרום לחיסכון משמעותי בתקציבים ציבוריים.
חיזוק הקשרים המקומיים
העדפת מציע מקומי יכולה לחזק את הקשרים בין השלטון המקומי לתושבים. כאשר המציע הוא חלק מהקהילה, יש נטייה להבין את הצרכים והאינטרסים המקומיים בצורה טובה יותר, דבר המוביל לשירותים טובים יותר עבור הציבור.
שיפור איכות השירות
מציעים מקומיים נוטים להיות מעורבים יותר בתהליכים המקומיים, מה שמוביל לשיפור באיכות השירותים הניתנים. העדפה זו עשויה להוביל לתוצרים בעלי ערך מוסף, שמתאימים בצורה טובה יותר לצרכי הקהילה.
אתגרים בהעדפת מציע מקומי
חשש מהעדפה לא הוגנת
אחד האתגרים המרכזיים בהעדפת מציע מקומי הוא החשש להעדפה לא הוגנת, שעלולה לפגוע במציעים שאינם מקומיים. יש צורך להקפיד על כך שההעדפה תהיה מנומקת ושההזדמנויות למציעים אחרים לא ייפגעו. ישנם מקרים שבהם ההעדפה עלולה להוביל לתוצאה הפוכה, כלומר פגיעה בתחרותיות וכתוצאה מכך לעלייה במחירים.
קושי בהגדרת “מקומי”
קיימת בעיה פרשנית סביב המושג “מקומי”. מה מוגדר כמקומי? האם מדובר ביישוב הספציפי שבו מתקיים המכרז, או שמא מדובר באיזור גיאוגרפי רחב יותר? האם זהו המקום שבו רשומים משרדי העסק, המחסנים או המרחב שבו הוא פועל? בעיה זו עשויה לגרום לקשיים פרשניים בעת יישום ההעדפה.
חוסר השקיפות
חוסר שקיפות עלול להוביל לאובדן אמון הציבור במערכות השלטון ובתהליכים הציבוריים.
האם העדפת מציע מקומי – מותרת?
בפסק הדין עת”מ 16477-06-13 עבוד נ’ מ.מ מג’אר ואח’, וב-עת”מ 1254-02-12 ערוצי מדידה ותשתיות בע”מ נ’ מועצה אזורית עמק המעיינות, קבעו בתי המשפט כי ההעדפה מותרת. אלא שזאת צריכה להיעשות לאחר שיקול דעת של הרשות המקומית, באופן נקודתי שאינו גורף, באופן מידתי (משמע, מתן ניקוד בשיעור סביר), ותוך ציון ברור ומפורש של הנושא, במסמכי המכרז. בתי המשפט קבעו כי רשות מינהלית, רשאית לתת העדפה לעסק מקומי או לתושב מקומי במכרזים. זאת, מכוח העיקרון “עניי עירך קודמים”. עם זאת, העדפה “עיוורת” של מציע מקומי, ללא שקדם לכך שיקול דעת – אסור. כל העדפה צריכה להיות מנומקת ומבוססת על נתונים אובייקטיביים. כך, ההעדפה אינה יכולה להיות אוטומטית, אלא מחויבת להסביר את היתרונות של המציע המקומי.
יש לשים לב: תקנות חובת המכרזים (העדפת תוצרת הארץ), התשנ”ה -1995, אינן חלות על רשות מקומית. זאת, מכיוון שהתקנות חלות אך ורק על המדינה, תאגיד ממשלתי, מועצה דתית, קופ”ח ומוסד להשכלה גבוהה. החקיקה בתחום דיני המכרזים ברשויות מקומיות, שואבת את סמכותה ממקורות אחרים.
מסקנות בנושא מתן העדפה למציע מקומי
ככלל, לשיטתו של פרופ’ דקל, מתן העדפה במכרז למציע מקומי אינו לגיטימי וראוי להמנע מכך. עם זאת, ככל שהרשות המקומית מבקשת לעשות זאת, עליה לפעול כדלקמן:
- הפעלת שיקול דעת מקדים. האם יש מקום לתת העדפה לתושב או עסק מקומי? האם ההעדפה תיפגע בעסק מקומי או ברשות המקומית? האם ההעדפה תשרת את מטרת הרשות המקומית, בפיתוח כלכלי או חברתי? מיקומה של הרשות המקומית (מרכז הארץ או בפריפריה); ועוד שיקולים.
- בדיקת כל מקרה לגופו, ובאופן תקופתי.
- ניסוח ברור במסמכי המכרז. קביעת ההעדפה, במפורש, במסמכי המכרז, וזאת על מנת שכל המשתתפים ידעו מראש את שיקולי עורך המכרז.
- אין לקבוע תנאי זה, כתנאי סף!
- קביעת העדפה, באופן מתון ולא מתריס, בשקלול הרכיב האיכותי והכמותי.