הדין מחייב גופים ציבוריים, ובכללם את הרשויות המקומיות, לערוך מכרז פומבי בעת התקשרות לרכישת טובין, קבלת שירותים או ביצוע עבודות. עם זאת, בשעת חירום (מלחמה, מבצע צבאי, אסון טבע וכיוצ”ב), קיימים הסדרים המאפשרים סטייה מהחובה לנהל מכרז פומבי, לצורך תגובה מיידית ויעילה. על כללים אלו נוספים, מעת לעת, הוראות שעה מאת שר הפנים.
הוראות כלליות בשלטון המקומי: תקנה 3(6) ותקנה 3(19) לפקודת העיריות
תקנות העיריות (מכרזים), התשמ”ח–1987, והוראות זהות במהותן בצו המועצות המקומיות ובצו המועצות האזוריות, מאפשרות התקשרות בפטור ללא מכרז, כדלקמן:
תקנה 3(6) – “חוזה להזמנה דחופה של טובין או לביצוע עבודה דחופה שהעיריה מתקשרת בו להצלת נפש או רכוש”;
תקנה 3(19) – “התקשרות המשך בתנאים זהים לתנאי ההתקשרות הראשונה או תנאים מיטיבים עם העירייה, במהלך תקופת ההתקשרות הראשונה או בסמוך לאחריה, לתקופה המזערית הנדרשת ובשווי שאינו עולה על שווי ההתקשרות הראשונה, ובלבד שהוועדה שוכנעה כי הדבר נדרש בשל מגבלות ביכולתה של העירייה לערוך מכרז, הנובעות מהמצב הביטחוני השורר במדינה שבשלו הוכרז המצב המיוחד בעורף”.
יש לשים לב כי תקנה 3(19) הנה הוראת שעה, והיא מוגבלת לעד 6 חודשים. בהתאם לסעיף 3(19)(ד), על הרשות לפרסם את החלטת הועדה להאריך את ההתקשרות בשל תקנה זו, באתר האינטרנט שלה, בתוך חמישה ימי עבודה ממועד קבלת ההחלטה.
שמירת עקרונות דיני המכרזים גם בהארכת התקשרויות
במסגרת תקנות הפטור אין אזכור מפורש לכך שעל הרשות המקומית לשמור ככל הניתן על העקרונות שבדיני המכרזים. עם זאת, נוכח הפסיקה ונוכח מעמדה של הרשות כגוף ציבורי, יש להביא בחשבון את השיקולים הבאים:
- שמירה על עקרונות דיני המכרזים, לרבות חובת השוויון, תום-לב וטוהר המידות.
- שמירה על עקרונות מינהל תקין. גם בעת הארכת התקשרות או בשימוש בפטור ממכרז, חובה לתעד, לנמק, ולבחון את טיב ההצעות במידת האפשר.
- פיקוח ובקרה: התייעצות מקדימה, קבלת החלטה בפורום הכולל את אנשי המקצוע והגורמים המוסמכים. ככל שקיים נוהל רכש, יש להתבסס עליו.
- שקיפות: פרסום הליכי ההתקשרויות, והתקשרויות שבוצעו בדיעבד.
התנאים להארכת התקשרויות
על מנת להאריך את ההתקשרויות, לאחר סיום תקופת ההתקשרות מכוח מכרז, יש להוכיח כי –
(א) קיים צורך מיידי ודחוף. על הגורם הרלוונטי והמקצועי ברשות להציג נימוק מעשי ומפורט, לפיו החוזה או ההתקשרות אינם ניתנים לעיכוב בשל נזק ממשי או סיכון חיי אדם או רכוש. דהיינו, כאשר אין יכולת או אפשרות לבצע הליך מכרזי, באופן יעיל או בכלל.
(ב) תקופת הארכה מינימלית ומספקת. יש להגדיר במפורש שההארכה נעשית לתקופה הקצרה הדרושה בלבד, עד להשלים הליך מכרזי כדין.
(ג) תנאי ההתקשרות הוגנים, מידתיים ותואמים שוק. על ההתקשרות, כולל מחיר, תנאי תשלום ושירות, להיות מותאמים לשוק ולנסיבות. ככל שניתן, יש להמציא אומדן להתקשרות.
הארכת התקשרויות: מלחמת “חרבות ברזל”
משכך ובשל החשש מקושי מעשי וממשי בעריכת מכרזים בתקופה זו, החליט משרד הפנים הפועל לסייע ולהקל על הרשויות המקומיות בכלל ובמצב חירום זה בפרט, להאריך התקשרויות קיימות, לתקופה המזערית הנדרשת (ומקסימום 6 חודשים), ובשווי שאינו עולה על שווי ההתקשרות הראשונה. לצורך כך, על וועדה ברשות (בהרכב מנכ”ל הרשות, היועץ המשפטי והגזבר), לדון ולהשתכנע כי אכן קיים קושי בשל מגבלות על יכולתה של הרשות המקומית לערוך מכרז בשל המצב הביטחוני. יש לציין כי תקנות אלו חלות גם על תאגידים עירוניים המצויים בבעלות או שליטה של רשויות מקומיות, בשינויים המחויבים.
תוקף הוראת השעה להארכת ההתקשרות הנו מיום 15/11/2023, ועד 30 יום מתום תוקפה של ההכרזה על המצב הבטחוני המיוחד. נחדד כי הוראת השעה מהווה הוראת פטור ממכרז לכל דבר ועניין, דהיינו היא איננה מחליפה או כל הוראת פטור אחרות. במילים אחרות, אין מניעה חוקית (אם כי לא רצוי) לעשות שימוש בהוראות פטור אחרות ממכרז, מקום בו ניתן לעשות כן.